Putin hotar omvärlden: Lägg er inte i

Uppdaterad 2023-02-20 | Publicerad 2022-02-24

Vladimir Putin har inlett en militär invasion av Ukraina.

Nu varnar han andra länder från att blanda sig i.

– Ni kommer möta de största konsekvenserna genom historien, säger han i ett tal.

Följ ämnen
Ukraina

I ett tv-sänt tal till nationen sade den ryske presidenten att ”en militär specialoperation inletts” med syfte att ”demilitarisera landet”.

– Lägg ner era vapen och gå hem, säger Putin till ukrainska soldater enligt BNO News.

Enligt Putin handlar det ryska agerandet om att ”skydda Ukraina från de som tagit landet som gisslan”. Han sade vidare att sammanstötningar mellan ryska och ukrainska soldater oundvikliga – och att omvärlden borde hålla sig utanför.

”Hoppas ni lyssnar”

– Till alla som överväger att utifrån blanda sig i: Om ni gör det, kommer ni möta konsekvenser större än någon av er mött genom historien. Samtliga relevanta beslut har tagits. Jag hoppas ni lyssnar, säger han.

USA:s president Joe Biden lovade ett enat svar mot Ryssland och de allierade medan FN:s generalsekreterare António Guterres vädjade till Putin att dra sig tillbaka:

– President Putin, i mänsklighetens namn, ta era trupper tillbaka till Ryssland. Den här konflikten måste upphöra nu.

Bilar försöker lämna Kiev efter invasionen.

”Början på storkrig i Europa”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll efter midnatt ett dramatiskt tal i sociala medier. Han vände sig till både Ukrainas och Rysslands folk. Zelenskyj sa att han förgäves försökt ringa till Vladimir Putin och att Ryssland nu godkänt en militär attack mot hans land.

– Det här kan bli början på ett storkrig på den europeiska kontinenten, sa han.

Zelenskyj vädjade direkt till den ryska befolkningen:

– Jag vet att rysk tv inte kommer att visa mitt tal. Men Rysslands medborgare behöver se det. De måste se sanningen. Sanningen är att ni måste stoppa det innan det är för sent.