Wolfgang Hansson: Kriget är ett faktum nu

Publicerad 2022-02-24

Strax före klockan 04 talade Vladimir Putin till den ryska nationen och sa att ”en militär operation är inledd”.

Kriget är ett faktum, konstaterar Aftonbladets utrikeskommentator.

– Putin hotar hela världen, säger Wolfgang Hansson.

Följ ämnen
Ukraina

Lägg ner era vapen och gå hem, uppmanade Vladimir Putin till ukrainska soldater i sitt tv-sända tal. Rysslands president kallar det för en militär specialoperation som man inledde strax före klockan 04.

– Det verkar vara en fullskalig insats som man har påbörjat. Det har varit explosioner i en rad stora städer inklusive huvudstaden Kiev, och i södra och östra Ukraina. Det är väldigt osäkra uppgifter än så länge men det har sagts att ryska trupper har synts till i staden Kharkiv som ligger väldigt nära den ryska gränsen och är en av de större städerna i östra Ukraina, säger Wolfgang Hansson i Aftonbladet TV.

– Det krig som vi har ägnat de senaste veckorna åt att hoppas inte skulle bli av, det är ett faktum nu, fortsätter han.

”Han är otroligt hotfull”

Vladimir Putin sa i sitt tal att sammanstötningar mellan ryska och ukrainska soldater är oundvikliga, och varnade andra länder från att blanda sig i. ”Om ni gör det, kommer ni möta konsekvenser större än någon av er mött genom historien”, sa presidenten.

– Man får lite känslan av att han fått en knäpp, blivit galen eller totalt tappat kontakt med verkligheten. Här startar han ett krig mot ett brödrafolk, ett grannland, som är totalt, helt i onödan. Han hotar här hela världen, och jag vet inte hur man ska tolka det, om han tänker använda kärnvapen ifall någon försöker ingripa eller vad han syftar på. Men han är otroligt hotfull, säger Wolfgang Hansson.

Under måndagen erkände Vladimir Putin utbrytarområdena Donetsk och Luhansk i Ukraina som självständiga.

– Det var ett väldigt märkligt tal med rader av lögner och konstiga påståenden om Ukrainas historia. Man undrar ju hur det står till med hans mentala hälsa. och det är ju fruktansvärt eftersom han i praktiken är en envåldshärskare. Så folk lyder order oavsett vilka order han ger, säger Wolfgang Hansson.

Långa bilköer på vägarna bort från Kiev.

Underlägsen den ryska armén

Ukraina står nu inför en ”fruktansvärd situation”, konstaterar Wolfgang Hansson.

– Även om Ukrainas armé är betydligt starkare och bättre utrustad och starkare i dag än 2014 då Ryssland tog Krim så är den ändå underlägsen den ryska. Jag föreställer mig att själva kriget kommer bli ganska kort, kanske ganska blodigt, men sedan handlar det för ukrainarna om att göra civilt motstånd ifall Ryssland försöker ockupera landet. Vi vet inte det yttersta syftet med den här militära operationen, om det är en sorts bestraffningsåtgärd, att han vill byta ut regimen, eller att det finns ett större bakomliggande syfte bortsett från att stoppa Ukraina från att komma med i Nato.

Samtidigt som Putin höll sitt tal pågick ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd i New York.

– FN:s generalsekreterare António Guterres höll en presskonferens efteråt där han var riktigt upprörd och sa att ”detta är det sorgligaste ögonblicket för mig som generalsekreterare” och vädjade till Putin att ”i mänsklighetens namn, dra tillbaka dina trupper”, rapporterar Emelie Svensson live från New York i Aftonbladet TV.

Även USA:s president Joe Biden har fördömt den ryska invasionen i ett skriftligt uttalande.

”Hela världen ber nu för Ukrainas folk då de nu utstår en oprovocerad och orättfärdig attack från ryska styrkor. President Putin har valt ett planerat krig som kommer bringa katastrofala förluster och mänskligt lidande”, säger Biden.