En bro riskerar att rasa i Getinge: ”Vi har ett ansträngt läge”

Uppdaterad 2023-08-11 | Publicerad 2023-08-10

Regn fortsätter att ösa ner på flera håll i landet.

Vattennivåerna stiger och en bro i Getinge i Halland riskerar att rasa.

– Vi gör nya mätningar varannan timme för att hålla koll, det har ökat vid varje avstämning, säger Johan Wallin på räddningstjänsten

Vattennivåerna har ökat på flera håll i landet till följd av ovädret Hans. Sedan i onsdags har en bro i Getinge stängts av på grund av det höga vattenflödet.

Nu riskerar den att rasa.

– Vi har ett ansträngt vattennivåläge. Det är en gammal bro och vattnet stiger, säger Johan Wallin på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten bevakar läget kontinuerligt och försöker bromsa utvecklingen.

– Vi gör nya mätningar varannan timme för att hålla koll, det har ökat vid varje avstämning. Vi har sett att det börjar svämma över så vi håller på att bygga barriärer.

Under torsdagsmorgonen har det regnat ännu mer i området.

– Vi har vägar som är översvämmade och det är allmänt väldigt höga vattennivåer. Vi vet inte vad som kommer hända med bron men vi håller tummarna, säger Wallin.

Hans börjar avta

Ovädret Hans har bland annat lett till översvämningar, nedfallna träd, utsatta båtar, avstängda vägar och flera vädervarningar. De senaste dagarna har räddningstjänsten haft hög belastning på flera håll i landet. Ovädret börjar nu trappas ned.

– Lågtrycket Hans håller på att försvagas nu. I dag och några dagar framöver väntas mer regn men sedan ska det försvagas mer och lågtrycket kommer att försvinna helt, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Hur vanligt är det med liknande oväder?

– Det är inte vanligt alls. Det är ovanligt att få ett så djupt och omfattande lågtryck i augusti. Det påminner mer om väder man ser under hösten. Det har varit stora nederbörd på många platser samtidigt. På vissa platser har det regnat så mycket på några dagar som det brukar regna under en hel månad, säger Rehn Wittskog.

Flera hydrologiska varningar

SMHI har utfärdat flera hydrologiska varningar på grund av de ökade vattennivåerna.

– Vi ser att det på många håll har nått toppen och vi förväntar oss att det börjar sjunka. Vi har flera varningar över sydvästra Sverige som vi kommer minska då vi ser att vattenflöden närmar sig vanliga nivåer, säger Clara Villaro, akthavande hydrolog på SMHI och tillägger:

– Bara för att vi minskar varningarna så betyder det inte att faran är över. Det är fortfarande starka vattendrag.

Flera nya rekord

Under gårdagen noterades nya dygnsnederbördsrekord i Linhult och i Knäred. I Delsbo i Hälsingland är sommaren 2023 redan rekordregnig.

Det har dock inte varit lika regnigt överallt, Haparanda har fått ett nytt värmerekord.

– Under tisdagen uppmättes 31,1 grader i Haparanda, säger meteorologen Linnea Rehn Wittskog.

Hans i Norge

Ovädret Hans har drabbat Norge mycket kraftigt. Flera samhällen ligger under vatten, ett vattenkraftverk har kollapsat och en tågbro riskerar att rasa. Och läget är fortfarande kritiskt, landets vägar och järnvägar är kraftigt påverkade. Tusentals invånare har evakuerats till följd av ovädret och översvämningar.