Hans skapar kaos i Norge – invånare evakueras från sina hem

Publicerad 2023-08-09

Vatten har trängt in i ett kraftverk i Norge. Polisen övervägde länge att spränga kraftverkets dammluckor för att hindra en översvämning, men uppger nu för NRK att det inte längre är aktuellt.

Nu har dammen brustit, uppger norska VG.

Området har spärrats av och invånare evakueras.

Ovädret Hans har nu drabbat Sverige i flera dagar med stora mängder regn.

Enligt Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI har Hans hållt i sig ovanligt länge.

– Speciellt för att vara en sommarmånad har det hållt i sig länge, säger han.

Även Norge är hårt drabbat av stormen. Under onsdagsförmiddagen har situationen eskalerat i grannlandet och ett kraftverk står delvis under vatten i Våler. Polisen och försvaret är inkopplade. Man överväger att låta bombgruppen spränga i området, rapporterar NRK och TV2.

– Delar av verket står under vatten och vattnet stiger, så det är kris. Det är svårt att öppna alla slussar och det kommer snart att svämma över här, säger Kjell Ivar Berget vid räddningstjänsten, till Østlendingen.

Nu ska invånare i riskzonen evakueras.

– Polisen har startat en evakuering i samarbete med kommunen, säger Merete Hjertø, insatsledare på Innlandet polisdistrikt.

Vid lunchtid uppgav polisen att man beslutat att spränga minst en lucka. Kraftverket är delvis strömlöst vilket gör att de stängda luckorna inte går att öppna. Men vid 16-tiden meddelade polisen att en sprängning inte längre är aktuell.

– Vi tror att översvämningstoppen är nådd, säger insatsledare Fredrik Thomson til NRK, men tillägger att beslutet kan komma att ändras.

Vid 16.30 uppger VG att delar av dammen brustit och att vattnet strömmar genom kraftverket och flyter ut över parkeringsplatsen.

Hans rör sig vidare

Enligt meteorolog Erik Höjgård-Olsen är stormen Hans unik.

– Under sommaren brukar regnet falla i form av kraftiga skurar. Det är exceptionellt att ha ett så djupt lågtryck som Hans varit som gett så mycket regn flera dagar i sträck, säger Erik Höjgård-Olsen.

Men nu ser Hans till slut ut att röra sig bort.

– Från och med sent i kväll kan de östa delarna av Götaland sett sin sista regndroppe från Hans, säger Erik Höjgård-Olsen.

Hans kommer sedan att röra sig vidare mot södra Norrland.

– Men under fredagen rör det sig även bort från de delarna av landet.

Norska myndigheter överväger att spränga efter att ett kraftverk översvämmats.

Röd varning i Halland

En röd varning har utfärdats i Halland och delar av västra Kronobergs län under onsdagen. Där varnar SMHI för ”extremt höga strömhastigheter i vattendragen” och höga flöden.

– De höga flödena ger en högre volym i vattendragen, vilket ger stora krafter i vattnet som folk kan underskatta. Därför varnar vi för detta, om man skulle råka hamna i vattnet, säger Rene Catell, hydrolog på SMHI.

SMHI varnar även för att det kan bli översvämningar i anslutning till vattendragen. Vägar, järnvägar och bebyggelse kan komma att påverkas.

Under onsdagen fortsätter regnet i Götaland och centrala Svealand.

– Kanske att de slår kraftigt mot Halland, det är inte sådana mängder som vi sett tidigare. Men kanske så stora som 15–20 millimeter under dagen, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Blött i Göteborg.

Orangea varningar för flera åar

Regnet håller även i sig i norra Svealand och södra Norrland. Där är flera varningar utfärdade för översvämningar i olika vattendrag.

– Det finns en varning för höga flöden och översvämningar i norra Svealand, södra Norrland. Den varningen gäller tills vidare, det är väl inte där det kraftigaste regnet faller. Men där kan det nog komma runt 10–15 millimeter regn, säger Erik Höjgård-Olsen.

SMHI varnar även för att det kan förekomma höga strömhastigheter i de drabbade vattendragen.

Följ vår liverapportering om ovädret Hans.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Dammen i Norge har brustit

    Foto: Cornelius Poppe / NTB

    Delar av dammen vid Braskereidfoss kraftverk i Norge har brustit, skriver VG.

    Vattenmängden har fått med sig ett räcke och vattnet forsar nu genom kraftverket och ut över parkeringsplatsen, uppger VG:s reporter på plats.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Inte längre aktuellt med sprängning vid damm

    Det är inte längre aktuellt att spränga dammen vid kraftverket Braskereidfoss i Norge. Polisen tror inte längre att det behövs, skriver NRK.

    – Vi tror att översvämningstoppen är nådd, säger insatsledare Fredrik Thomson til NRK, men tillägger att beslutet kan komma att ändras.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Kraftverksområdet spärras av – bron kan brista

    Höga vattenflöden har trängt in i Braskereidfoss kraftverk i norska Våler, som gjort att luckorna inte kan öppnas. Polisen överväger därför att spränga delar av dammen.

    Nu har området spärrats av och polisen fruktar att bron vid kraftverket ska brista, rapporterar NRK.

    Norska justitie- och beredskapsministern Emilie Enger Mehl är på plats och beskriver situationen som "kritisk", enligt NRK.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Ingen fara för svenska kraftverk trots höga vattenflöden

    Norsk polis kommer att spränga vid dammen på Braskereidfoss kraftverk i Våler efter att höga vattenflöden gjort att vatten trängt in i kraftverket.

    Trots höga vattenflöden i Sverige är det ingen fara för svenska kraftverk, uppger Fortum för Aftonbladet.

    – För närvarande bedömer vi att det inte finns någon omedelbar risk för att någon av våra anläggningar skulle hamna i en liknande situation. Även om situationen är ansträngd fortsätter vi aktivt övervaka våra anläggningar för att vidta eventuella åtgärder om det behövs, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige.

    Det är dock höga flöden i älvarna och i magasinen och Fortum uppmanar allmänheten att vara vaksam och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder längs vattendragen.

  • Niklas Gustafsson
    9 aug 2023

    Polisen bekräftar – kommer spränga vid dammen

    Den norska polisen bekräftar för norska VG att de kommer genomföra en explosion på dammen vid kraftverket.

    – Dammen är utan el, så vi kan inte få kontakt med luckorna. Vi ska inom kort fysiskt hjälpa till att öppna en lucka, med en explosion, säger stabschefen vid polisen i Innlandet, Pål Erik Teigen.

Här är vädervarningarna i Sverige:

Klicka på en ikon i kartan för att läsa mer.