Stormens värsta dygn är förbi – men faran är inte över: ”Finns en fördröjning”

Uppdaterad 2023-08-10 | Publicerad 2023-08-09

Hans är komplex – stormen har kommit med både översvämning, trafikproblem och värmerekord.

Samtidigt har den utnyttjats av folk som vill testa moder jords krafter.

– Det har varit radikalt, säger vindsurfaren John Jakobsson, 39.

Stormen Hans har gett stora kontraster i landet. Under 24 timmar regnade det 83,6 millimeter i Ullared. Samtidigt kom årets första tropiska natt, kring Boden och Luleå.

– Hans är inte bara regnmängder och stormbyar. Det har varit fuktig och varm luft också. I Haparanda blev det 30 grader varmt som är augustirekord där, Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Men de klassiska stormbyarna på över 25 sekundmeter har uppmätts på flera kuststationer, enligt SMHI. Bland annat längs västkusten.

– Det har varit dramatiskt de senaste dygnen i Halland. Där har det blåst som mest.

I Haparanda har de senaste dagarna haft rekordvarmt väder.

”Topp fem blåsigaste”

Trots de kraftiga stormbyarna gav sig flera vindsurfare ut när det blåste som allra mest.

– Jag samlar på stormar under mitt bälte. Det är en sådan grej som driver mig, ju mer det blåser desto roligare blir det, säger John Jakobsson.

När alla andra höll sig inne var han och några få ute på havet vid Träslövsläge i Varberg.

– Det var jag och typ fem till. När man kör ute vid piren är det riktigt stora vågor. Jag har surfat i 20 år och det här var topp fem av de blåsigaste dagarna, säger han.

På onsdagen var det dags igen. Hans hade dock släppt sitt grepp något om Varberg och gett sig vidare, men då fick han sällskap av desto fler.

– I dag är det A walk in the park, ett litet Hakuna matata-mode för min del.

Fortsatta varningar

Under onsdagen och torsdagen kommer vindarna att fortsätta röra sig norrut och vara som starkast i Dalarna och norrut.

–Hans finns kvar i morgon. Regnet kommer röra sig upp mot Östra Svealand och sen Västernorrland. Men det når inte någon regnvarning i detta område, men gul varning för höga flöden, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Än kan man alltså inte andas ut helt, menar Härenstam. För även om de värsta regnmängderna ska ha fallit finns det andra varningar som ligger kvar. De höga flödena och regnmängderna kan fortsatt leda till översvämning. SMHI:s gula varning över Dalarna, Jämtland, Västernorrland och Värmland ligger kvar till och med lördag som det ser ut nu, men kan hålla i sig.

– Se till att hålla koll på SMHI. Regnet som har fallit måste ju ta vägen någonstans och det finns en viss fördröjning och därmed fortsatt risk för översvämning på flera håll, säger Emma Härenstam.