”Det är snack att det är så säkert’’

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-26

Säkerheten runt kycklingproduktionen är inte så säker som producenterna påstår.

– Dörren från utlastningshallen står alltid öppen, säger en chaufför som ofta hämtar varor på Kronfågels anläggning.

Samtliga matkyckling-producenter som Aftonbladet talat med säger att deras anläggningar har hög säkerhet. Den bilden har också branschorganisationen Svensk Fågel.

– Ingen ska kunna komma in på anläggningarna utan att först anmäla sig och uppge sitt namn säger Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel.

Helt annan bild

Men det finns en helt annan bild av säkerheten kring kycklingproduktionen.

Aftonbladet har talat med en lastbilschaufför som regelbundet lastar kyckling på Kronfågels anläggning utanför Katrineholm.

Inga problem

– Att det skulle vara så säkert är bara snack. Alla chaufförer, och de är många, har tillgång till ett kort och en kod för att

komma in på anläggningen och kan ta med sig vad

som helst in, säger chauffören.

När man väl har kommit in på området är det inget problem att fortsätta in i produktionslokalerna.

Gått rakt in

– Jag har själv vid flera tillfällen promenerat rakt in och letat efter personal där inne och det är aldrig någon som säger till, säger chauffören till Aftonbladet.

Kronfågel har, sedan glas i kycklingen upptäcktes, satt in extra personal som övervakar produktionen.