Kronfågel fortsätter skålla levande kycklingar

25 rapporter om misstänkt djurplågeri på slakteriet

Uppdaterad 2022-02-16 | Publicerad 2022-02-14

Kycklingar på Kronfågels slakteri i Valla.

Länsstyrelsen kräver att Kronfågel ska betala 10 000 kronor i böter för varje kyckling som skållas levande i slakteriet.

Kronfågel vill inte betala vitet – och skriver till rätten att de kommer att fortsätta att skålla levande kycklingar.

Aftonbladets 200 sekunder har berättat tidigare om Kronfågels djurplågeri. Levande kycklingar skållas i hett vatten på slakteriet i Valla. Halsar, vingar och huvuden kläms fast under transporten.

200 sekunders rapportering ledde till att 90 kommuner slutade köpa in Kronfågels produkter i maj förra året. Svenska kocklandslaget bröt samarbetet med kycklingjätten. Leif Bergvall Hansen, vd och koncernchef för Scandi Standard som är bolaget bakom Kronfågel, fick sparken.

I september ville dåvarande näringsminister Ibrahim Baylan (S) höja straffen för djurplågeri till fyra års fängelse efter att han tagit del av 200 sekunders uppgifter. En norsk matkedja tog bort Kronfågel ur sortimentet.

Raseriet mot slakteriet på sociala medier var massivt. ”Hur kan ni behandla levande varelser på det här avskyvärda sätt? Har ni inga känslor alls på Kronfågel?” skrev en konsument.

I januari fick Kronfågels vd Mats Hedlund sparken.

Scandi Standards aktie har rasat på börsen. Det senaste året har aktiens värde minskat med över 40 procent.

Kronfågels slakteri i Valla.

25 rapporter om misstänkt djurplågeri

Sedan 1 juli har Livsmedelsverket skrivit 25 rapporter om kycklingar som inte stuckits korrekt. Det är ett brott mot lagen om att djur ska förskonas från all smärta, plåga eller lidande som kan undvikas vid avlivning.

Länsstyrelsen säger att kycklingar som bara är bedövade kan vakna upp och plågas under skållningen. Enligt myndigheten vittnar både Kronfågels egen personal och Livsmedelsverkets personal om att bedövade kycklingar vaknar.

Nu kräver Länsstyrelsen att Kronfågel ska betala 10 000 kronor i böter för varje ostucken kyckling. Ärendet ligger hos Förvaltningsrätten.

Enligt Kronfågel kommer kycklingar alltid att skållas levande i deras slakteri. Företaget skriver till Förvaltningsrätten att ”noll procent ostuckna fåglar inte är möjligt att uppnå, även om detta ska vara målsättningen”.

Utdrag ur två av Kronfågels yttranden till Förvaltningsrätten.

”Saknar förmåga till känsel”

Kronfågel anser att kycklingarna inte lider trots att de skållas levande – och att det därmed inte finns någon grund för att de ska behöva betala böter. Enligt Kronfågel är en ostucken kyckling ”medvetslös och saknar förmåga till känsel” när den skållas.

Kronfågel slaktar 13 200 kycklingar i timmen. Två personer har som uppgift att titta efter ostuckna kycklingar.

– Som konsument kan man vara trygg med att inga kycklingar har känt något eller varit vid medvetande vid skållningen. De ostuckna fåglarna är hjärndöda efter bedövningen, vilket innebär att de inte har lidit, skriver Kronfågel i ett mejl till Aftonbladet.

– Förra året hade vi 210 ostuckna kycklingar av 55 miljoner. Vi har gjort flera åtgärder för att få ner siffrorna ytterligare och i år har vi inte haft en enda ostucken kyckling. Av de senaste åtta miljoner kycklingarna som slaktats har ingen varit ostucken, skriver Kronfågel.

Kronfågels yttrande till förvaltningsrätten i augusti.

”Rödskinn” i november

I augusti skrev Kronfågel att man kan man se på kycklingkropparna om fågeln har plågats: ”Om skinnet blir rött, visar det att kycklingen har hjärtfrekvens och blodcirkulation. Kronfågel har inte haft ett enda fall av så kallade rödskinn ... de senaste åren och inga fall har heller rapporterats i år. Det visar att något lidande för de ostuckna kycklingar som har rapporterats således inte förekommit”.

Den 18 november upptäcktes dock ett rödskinn på slakteriet: ”... en ostucken fågel i rensen. Fågeln hade en kraftig hudrodnad vilken benämns rödskinn av branschen. Den visar att kycklingen hade en god blodcirkulation när den skållades och att den därmed var vid liv”, skriver Livsmedelsverket i sin rapport.

Efter rapporten om rödskinnet har Kronfågel ändrat sig. Företaget anser inte längre att rödskinn är ett tecken på att fågeln plågats.

– Fågeln var hjärndöd efter sövningen vilket innebär att den inte har känt något, även om dess hjärta fortsatte slå, skriver Kronfågel till Aftonbladet.

Utdrag ur Livsmedelsverkets kontrollrapport.

”Problemen har minskat”

Vikarierande länsveterinär Marie Nykvist säger att det fortfarande finns problem på Kronfågel, men att problemen är mindre än i somras.

25 rapporter om djurplågeri sedan juli. Är det rimligt?

– Vår uppgift är att se till att de följer djurskyddslagstiftningen. Eftersom problemet minskar så pass kraftigt så har vi inte anledning nu att stoppa slakten.

Ni är den myndighet som har ansvar för att djuren inte plågas. Här har man sett gång på gång att de faktiskt gör det. Kronfågel säger själva att de inte kommer att kunna följa djurskyddslagen. Hur kan ni gå med på det?

– Vi går inte med på det. Vi har ansökt om att få utdöma vite.

Men fåglarna plågas ju även om de betalar pengar? Man får inte plåga djur i Sverige. Hur går det ihop?

– Jag uppfattar inte att vi säger att det är okej att de bara fortsätter att betala det här vitet och fortsätter att ha ostuckna fåglar. Men allt måste ha sin gilla gång i olika processer med förvaltningsrätten. Nu jobbar vi på det här sättet. Beroende på vad domslutet blir får vi se över nästa steg, säger Marie Nykvist.

Förvaltningsrätten kommer inom kort att avgöra om Kronfågel ska betala vite.

Kyckling som transporterats till Kronfågel med fastklämt huvud.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

 

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

200 sekunder-avsnitten om Kronfågel