Rådmannen: Därför blev det livstid för båda kvinnorna

Publicerad 2023-04-19

Båda kvinnorna döms till livstid för mordet på 21-åriga Tove.

Enligt rådmannen Erik Handmark har tingsrätten inte kunnat se att 20-åringen skulle ha gjort det själv.

– Hon har blivit medveten om att om de forsätter så kommer den här kvinnan att dö, säger han om 18-åringen.

Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, döms båda två till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda.

Tingsrätten bedömer att de har agerat i samförstånd – att Johanna suttit på Toves kropp och strypt henne, samtidigt som Maja har hållt i hennes armar.

– Sen har vi ju prövat en alternativ förklaring också, om att det till exempel bara hade kunnat vara 18-åringen som har gjort detta själv. Men det finner vi inte alltså, säger rådmannen Erik Handmark till Aftonbladet.

”Oerhört stor dödsångest”

Rättsläkarens uppgifter var avgörande för bevisningen. Övrig bevisning har varit 20-åringens egna uppgifter samt vittnesmål från grannen.

Ovanpå detta hänvisar Handmark till rörelsemönstret som visas i Maja Hellmans hälsoapp från det förmodade dödstillfället.

– Det finns aktivitet från 18-åringen som inte stämmer med hennes uppgifter.

Att det blev just livstids fängelse, hur kommer det sig?

– Där har vi utgått från den praxis som finns från högsta domstolen nu och försökt göra en bedömning utifrån de mål som faktiskt avgjorts.

– Vi har tyckt att det är försvårande omständigheter. Just att det har varit överraskande våld, aggressivitet, de har varit två mot en i den här situationen där hon inte har möjlighet att ropa på hjälp eller freda sig över huvud taget och att hon måste ha känt en oerhört stor dödsångest i situationen. Därför tycker vi inte att det finns ingen annan påföljd än livstid i det här fallet.

Rådmannen Erik Handmark.

”Det sticker ut mest”

I domen går det att läsa att Johanna Leshem Jansson har agerat med avsiktsuppsåt och Maja Hellman har agerat med insiktsuppsåt.

Tingsrättens slutsats är alltså att Maja Hellman förstod vad de höll på att göra.

– Hon har blivit medveten under detta håller på, att om hon fortsätter så kommer den här kvinnan att dö. Det är allmänt känt att om man stryper någon så lång tid så dör man. Det är den slutsats vi har dragit, säger Handmark.

Att två personer står åtalade – och även döms – för samma mord är ovanligt i Sverige.

– Det som sticker ut mest är att det är två stycken unga kvinnor som tidigare är helt ostraffade och enligt vår uppfattning begår det allvarligaste brott man kan begå i Sverige.

Följ ämnen i artikeln