MP backar fortsatt i opinionen – trots Bolunds avgång

Publicerad 2023-06-28

Per Bolunds avgångsbesked verkar inte ha gett MP någon skjuts i opinionen.

Partiet fortsätter att backa enligt Aftonbladet/Demoskops senaste mätning.

– Bolunds förtroende har inte stärkts som brukar vara bruklig för en företrädare som avgår, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Från och med tisdag och fem dagar framåt drar Almedalsveckan igång i Visby.

Partiledare från samtliga åtta riksdagspartier kommer vara på plats och traditionsenligt hålla tal på Almedalsscenen – ett år efter valspurten och det hemska mordet på Ing-Marie Wieselgren.

Aftonbladet har tillsammans med Demoskop genomfört en väljarbarometer som visar små förändringar i väljarstödet jämfört med föregående mätning i början på juni.

Socialdemokraterna ligger fortfarande i topp som största parti, medan Moderaterna behåller sin relativt starka ställning som regeringsbärande parti.

– S tappar något från det höga väljarstöd som uppmättes i början av året när de låg på högst på 35,3 procent. Senast de hade så stort stöd i opinionen var i början av 2014, då man också befann sig i opposition, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

”Tycker regeringen gör ett dåligt jobb”

Kristdemokraterna och Liberalerna hamnar på eller under fyraprocentsspärren.

– Moderaterna har tagit väljare från övriga Tidöpartier, vilket gör dem till vinnare i regeringsunderlaget. Men flertalet tycker att regeringen gör ett dåligt jobb och utmaningar saknas inte med gängskjutningar, en svår Natoprocess, kombinerat med krig i närområdet, lågkonjunktur och höga priser.

Sverigedemokraterna i sin tur ökar något, jämfört med föregående mätning.

Tillsammans med Centerpartiet, som backar något och Vänsterpartiet som ökar, samt Miljöpartiet så bibehåller oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen ett övertag jämfört med Tidöpartierna – 50,3 procent av väljarna jämfört med 47,7 procent.

Miljöpartiet å sin sida – med det avgående språkröret Per Bolund – backar med 0,5 procentenheter och hamnar fortsatt under spärren.

– Det finns ingen självklar efterträdare och beskedet har inte givit partiet något skjuts bland väljarna, konstaterar Karin Nelsson om resultatet.

Vidare säger hon att de mindre partierna har svårt att få uppmärksamhet i mellanvalsperiod och att miljö- och klimatfrågan, där Miljöpartiet anses ha bäst politik av var femte väljare, inte gynnar dem opinionsmässigt.

– En förklaring kan vara att frågan inte är högst upp på väljarnas agenda just nu, och det finns ett relativt svagt förtroende för språkrören.

Tappar trots avgång

Samtidigt menar Karin Nelsson att MP borde ha en fördel med miljöfrågan men att det ändå inte gynnar deras opinionsstöd.

– Tittar man på förtroendet för språkrören så ligger det i botten tillsammans med Centerpartiets relativt okände partiledare Muharrem Demirok. De lyfter inte i opinionen.

Dock menar Karin Nelsson att det är ovanligt att en avgående partiledare, eller språkrör i det här fallet, inte stärker företrädaren bland väljarna.

– Både Annie Lööfs förtroende stärktes när hon meddelade sin avgång, liksom Jonas Sjöstedt när han lämnade. Men Per Bolunds förtroende har inte stärkts som brukar vara bruklig för en företrädare som avgår.

En anledning tror Karin Nelsson kan bero på anonymiteten kring ledarfrågan inom partiet.

– Det finns inget fokus kring språkrören då ledarfrågan inte är särskilt viktig inom partiet.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln