Interna kritiken efter Bolunds avgång: ”Ingen vet vart partiet är på väg”

Publicerad 2023-06-15

Per Bolunds hastiga avgångsbesked väcker liv i ett internt krav inom MP:

Slopa språkrören och tillsätt en partiledare.

– Ingen vet vart partiet är på väg och vilken linje som gäller, säger den tidigare riksdagsledamoten Lorentz Tovatt.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund meddelade på torsdagen att han avgår som språkrör på partikongressen i höst.

– Det är precis rätt tid för att låta ett nytt språkrör ta över, säger han till DN.

Internt i MP har det under en tid växt ett motstånd mot att partiet har två språkrör. Modellen anses av kritikerna bidra till en otydlighet, både inför väljarna men också internt. Ett tungt argument är de svaga förtroendesiffror som MP:s språkrör har haft under mycket lång tid.

– I dagens mediala landskap är det svårt nog att profilera en enda partiledare och därför förstås omöjligt att få väljarna att uppskatta och lära känna två. Samma otydlighet uppstår internt. Ingen vet vart partiet är på väg och vilken linje som gäller, säger den före detta MP-riksdagsledamoten Lorentz Tovatt, som vill att partiet ska ha en ledare.

Ungdomsförbundet Grön Ungdom driver också frågan med motiveringen att politik i dag handlar mer om personer än det tidigare har gjort. Då blir det svårare för ett parti som har två ansikten utåt att nå ut till väljarna.

– Miljöpartiet missgynnas när vi har två språkrör istället för en person. Det blir en otydlighet för väljarna, säger Rebecka Forsberg, språkrör för Grön Ungdom.

Per Bolund, MP.

Även partiets stjärnskott i norra Sverige, kommunalrådet i Gällivare Henrik Ölvebo, står bakom att partiet ska gå över till ett språkrör.

– I dag är det svårare att bygga förtroende. Det är ett snårigare att nå fram. Det är lättare att bygga förtroende kring en person än två. Jag tror att det är viktigt med tydlighet, framför allt för oss som ligger kring fyra procent.

– Jag tycker fortfarande att det finns mycket missuppfattningar om vad MP gör och då måste vi bemöta dem, tränga igenom och vara tydliga. Det tror jag att vi kan göra med ett språkrör.

Frågan om hur många språkrör MP ska ha kan bli en stor strid på den kommande partikongressen i november. En centralt placerad källa i partiet säger till Aftonbladet att frågan ligger högt upp på partistyrelsens agenda inför partimötet.

– Det är sannolikt så att det blir en kamp mellan olika delar av partiet. Frågan är vilka som har förmågan att mobilisera sig nu, säger källan.

Rent formellt måste partiet ändra stadgarna om systemet med två språkrör ska överges. Samma sak gäller om man vill ändra kravet på att språkrören ska representeras av en man och en kvinna. Då krävs två tredjedelars majoritet på en kongress eller enkel majoritet på två kongresser.

Frågan har tidigare varit uppe för omröstning på stämmor, men har då röstats ned av en majoritet.

Valberedningen har just nu till uppgift att nominera två språkrörskandidater. Skulle stämman ändra det så kan språkrörsvalet skjutas fram, exempelvis till en extrastämma eller till nästa gång ett språkrör slutar.

Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing hälsar via sin pressekreterare Axel Sandin att hon inte vill kommentera kravet eftersom att frågan kommer att behandlas på partistämman i höst.

”I dagsläget finns inget mer att säga om processen än att nomineringstiden inleds under sommaren och att det som vanligt i Miljöpartiet kommer vara en öppen process. Angående språkrörsmodellen är eventuella ändringar ett beslut som är helt upp till medlemmarna”, skriver Sandin i ett sms.

Följ ämnen i artikeln