Zelenskyj är arg och känner sig förrådd av västvärlden

Publicerad 2023-11-04

Volodymyr Zelenskyj känner sig förrådd av västvärlden, uppger amerikanska tidningen Time.

Skälet: Ukraina får inte tillräckligt med vapen för att vinna, bara för att överleva.

– Ni ger pengar. Vi ger våra liv, säger Zelenskyj.

Följ ämnen
Ukraina

Journalisten Simon Shuster på amerikanska tidningen Time har följt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i flera veckor.

När Zelenskyj kom hem tomhänt till Ukraina efter besöket i USA i slutet av september var han ”arg”, säger en person nära presidenten till Time. Skillnaden var slående mot besöket i december 2022, när Ukrainas ledare behandlades som en hjälte, flögs i amerikanskt militärplan till USA och fick stående ovationer i kongressen.

Efter de senaste månadernas stillastående offensiv med stora förluster i människoliv börjar stödet för Ukraina att hacka på många håll i världen:

– Krigströttheten rullar fram som en våg, i USA och Europa. När folk blir lite trötta så blir det som en tv-såpa för dem: ”Jag orkar inte se den här reprisen för tionde gången”, säger Zelenskyj till Time.

Zelenskyj: ”Att frysa kriget är detsamma som att förlora det”

Samtidigt som amerikanska politiker ökar sina krav på Ukraina att öka kampen mot korruptionen i landet så minskar president Joe Bidens möjligheter att ge ekonomiskt bistånd till landet, när opinionen och republikanerna blir alltmer tveksamma till att skicka fler miljarder.

En nära medarbetare till Zelenskyj säger till Time att Ukrainas president känner sig förrådd av västvärlden, eftersom vapnen som skickas inte räcker till seger, bara till överlevnad.

En annan medarbetare hävdar att Zelenskyj har näst intill messianska tankar om att kriget måste vinnas på slagfältet.

– Han lurar sig själv. Vi har inga alternativ kvar. Vi vinner inte. Men försök säga det till honom, säger medarbetaren till Time.

Zelenskyj höll tal via länk under ett Nato-möte i Danmark i oktober.

Själv säger Zelenskyj att inte ens en tillfällig vapenvila kommer på fråga:

– Det skulle innebära att vi lämnar detta sår öppet för framtida generationer. Att frysa kriget är detsamma som att förlora det.

Medan krigsmoralen sjunker i Ukraina – allt fler betalar mutor för att slippa militärtjänstgöring – så ökar korruptionen, rapporterar Time.

– Offentligt anställda stjäl som om det inte fanns någon morgondag, säger en presidentrådgivare till tidningen.

Korruptionen är svårutrotad. När Zelenskyj avskedade samtliga regionchefer för Ukrainas mönstringsbyråer ledde det till att rekryteringen av nya soldater nästan upphörde, eftersom ingen styrde verksamheten. Nu vill ingen ha jobbet som de sparkade hade:

– Det är som att sätta en skylt på din rygg där det står ”korrupt”, konstaterar en officerare.