Ryska barn om kriget: ”Zelenskyj borde avrättas”

Publicerad 2023-10-31

14-årige Tigrans storebror har precis dött på slagfältet.

9-åriga Marina tycker att ”Zelenskyj borde avrättas”.

17-åriga Alina är trött på att hissa flaggan och sjunga nationalsången varje måndag.

Så lever ryska barn i krigets skugga, bara några mil från Ukraina.

Följ ämnen
Ukraina

Över 500 ukrainska barn har hittills dött och 4,3 miljoner tvingades fly bara under krigets första månad. Samtidigt är ryska barn gisslan i sitt eget land, anser journalisten Tatjana Zemljakova:

– Barn dör i Ukraina, och det är fruktansvärt. Men det betyder inte att det är ointressant att lyssna på vad barn har att säga i Ryssland. De är situationens fångar, och det är inget som de har valt själva, säger Zemljakova till BBC Russian Service nyhetspodcast.

I programmet berättar Tatjana Zemljakova om ryska Surazj, en stad med 11 000 invånare som ligger i Brjansk-regionen tio mil från ukrainska gränsen. Nyligen fick hon vara med på en skolgård i staden när elfteklassare – den ryska skolan omfattar elva årskurser – hissade flaggan, sjöng nationalsången och hade ett ”Samtal om viktiga saker”.

Ryska elever som skrivit brev till soldater vid fronten. Bild från Belije Beregas skola nummer 29 i Brjansk-området.

”Vi vet vem som är fienden nu”

Flaggceremonin inleder skolveckan i alla ryska skolor sedan september 2022, och följs av ett propagandasamtal i varje klass som är till för att göra eleverna mer patriotiska.

Flera elever i Surazj är sura för att de numera måste gå upp 20 minuter tidigare, eftersom flagghissningen är obligatorisk men ligger utanför schemat.

– En del elever hatar flagghissningen, säger 17-åriga Alina i en paus till Zemljakova.

– Vi sover alltid på ”Samtal om viktiga saker”, ingen lyssnar, säger en annan flicka.

Men samtidigt som Alina ogillar flaggceremonierna så hyllar hon Putin, som gett Ryssland en stabil ekonomi och nu ”tvingats” starta krig i självförsvar:

– Allt är begripligt nu. Om vi inte tidigare visste vem som var vän och vem som var fiende, så vet vi det nu, sade Alina.

Elever packar ner strumpor till soldater vid fronten. Bild från Belije Beregas skola nummer 29 i Brjansk-området.

Ukraina leds av nazister

Kanske är de patriotiska lektionerna överflödiga, eftersom eleverna ändå tittar på tv och lyssnar på sina äldre släktingar. De har hjärntvättats att tro att Ukraina leds av nazister som startade kriget, och förstår inte längre sina ukrainska släktingars reaktioner:

– Vi har släktingar i Ukraina. När den militära specialoperationen inleddes erbjöd vi dem att komma hit, så att vi kunde ta hand om dem. Men de bara svor åt oss och bad oss dra åt helvete. Så vi har slutat umgås, säger 17-åriga Ksenia upprört.

Andraklassare som skickar en hjälpsändning till soldater vid fronten. Bild från Belije Beregas skola nummer 29 i Brjansk-området.

”Världens sämsta land”

Efter skolbesöket träffar journalisten Tatjana Zemljakova två 9-åriga flickor, Marina och Polina, på en av Surazj gator. Förvånad lyssnar hon på deras hårda utfall.

– Ukraina är världens sämsta land, säger Polina.

Marina fyller i:

– Jag hatar Zelenskyj, han är världens sämsta människa.

Och Polina fortsätter:

– Han har gömt röven någonstans, där sitter han och ger order, säger Polina till tidningen Verstka, som publicerat reportaget som Zemljakova berättar om i BBC:s podcast.

Båda flickorna hävdar att grannlandets president Volodymyr Zelenskyj har fel när han påstår att Krim-halvön tillhör Ukraina, och de påstår att han ”gömmer sig hos amerikanerna” i stället för att själv vara ute på slagfältet:

– Zelenskyj borde avrättas, säger Marina till slut.

Sjundeklassare som går i Belije Beregas skola nummer 29 i Brjansk-området.

Lyssnar på äldre släktingar

Tatjana Zemljakova konstaterar att barnen lyssnat på sina äldre släktingar, men är samtidigt förvånad över deras hårda utfall.

– Enligt Marina beror allt som händer i Ukraina på att Zelenskyj fick vapen från USA och gav sig på Ryssland, säger Zemljakova till BBC.

I Surazj träffar hon också 14-årige Tigran, vars 18-årige storebror nyligen kallades in för militärtjänstgöring och dog på slagfältet i Ukraina den 25 augusti 2023.

– Han visste inte hur han skulle reagera. Han ville inte anklaga Ukraina med en massa slagord, för det som skett. Inte heller kunde han ge Ryssland skulden, för han förstod helt enkelt inte vad det är som pågår i hans land. Han tyckte bara det var hemskt, och mådde väldigt dåligt av att brodern dött, säger Tatjana Zemljakova till BBC Russian Service podcast.