Ruskväder drar in över Uppsala

Publicerad 2020-11-02

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hård vind och översvämningar på flera håll i landet under dagen.

Men Uppsala-området ser ut att klara sig.

– Vindbyarna är strax under varningsnivån, säger Mikael Sjöström, meteorolog på Klart.se.

Busväder och värmerekord under måndagen.

Resterna av den tropiska orkanen Zeta kommer inte att slå lika hårt mot Uppsala som till exempel Västkusten, Västerbotten och Norrbotten under dagen.

– På de platserna så har vinden kunnat få fart ganska långt över hav innan den nått in över land medan i söder och över Uppsalaområdet så har det blåst över hela landet innan vinden nu når fram. Det gör att det blir mindre vindstyrkor, säger Mikael Sjöström, meteorolog på Klart.se.

Men det blir ändå väldigt blåsigt under dagen.

– Vi kommer att ha vindbyar uppemot 17–18 meter per sekund i Uppsala, vilket är blåsigt. Det är strax under varningsnivån som är på 21 meter per sekund.

Det lär dock inte orsaka några större problem, enligt meteorologen.

– Några grenar kan blåsa ner, men överlag kommer det bara att kännas väldigt blåsigt här i dag.

Värmerekord och regnrusk

På andra håll i landet kommer även ganska stora regnmängder att fall under dagen, vilket bland annat kan ställa till det för trafiken. För Uppsalas del väntas dock lätt till måttligt regn under dagen och eftermiddagen i synnerhet. Det rör sig om ett par millimeter regn totalt och lite större mängder under kvällen och natten.

Inte heller det lär orsaka några problem, enligt metorolegen som även flaggar för värmerekord under dagen.

Temperaturmässigt kan det bli riktigt milt. Uppemot 15 grader. 

– Det kan mycket väl bli novemberrekord för Uppsalas del. 1999 hade de 14,3 grader, så om temperaturen når upp till 15 grader så är det den högsta uppmätta temperaturen i november. Normalt håller sig temperaturerna kring 4–5 grader i Uppsala under november.

Håll ut – snart kommer solen

I morgon ser det inte ut att bli riktigt lika varmt. Men det fortsättar att vara milt under resten av veckan som även ser ut att bjuda på sol.

– Högtrycket tar över allt mer vilket gör att det till exempel ser ut att bli en hel del sol på tisdagen. Även under slutet av veckan ser det ut att bli riktigt fina höstdagar med sol och temperaturer kring 10 grader. 

Följ ämnen i artikeln