Smittskyddsläkaren: Influensavaccination extra viktig under corona

Publicerad 2020-10-28

I år behöver du ha lite mer framförhållning om du ska vaccinera dig mot säsongsinfluensan i Uppsala.

Regionen skrotar nämligen drop-in-systemet på grund av covid-19.

Samtidigt gör pandemin det ännu viktigare att ta sprutan, enligt Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare.

”I år är det viktigare än någonsin att det verkligen blir av att man vaccinerar sig”, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i region Uppsala.

På tisdag nästa vecka, den 3 november, får en del personer börja vaccinera sig mot säsongsinfluensan i Uppsala. Personer över 64 och de som har en kronisk sjukdom, nedsatt immunförsvar eller är gravida har förtur liksom vård- och omsorgspersonal. Alla andra kan få en tid först om en dryg månad, från och med den 1 december.

De måste då förboka en tid vid någon av vårdcentralerna eller vaccinationsbyråerna som finns runt om i länet i och med att all drop-in har tagits bort för att minska riken för trängsel och smittspridningen av covid-19.

Två anledningar att vaccinera sig

I år är det dessutom viktigare än någonsin att vaccinerar sig, enligt Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i region Uppsala.

– Dels handlar det om att skydda så många som möjligt mot en sjukdom som i vissa fall kan bli mycket allvarlig. Dels handlar det om att skydda vården från att bli överbelastad av att hantera en influensaepidemi parallellt med den pågående pandemin, säger hon i ett pressmeddelande.

Vaccinationen är gratis för alla som ingår i en riskgrupp. Det vill säga personer som är över 65 år, gravida som passerat vecka 16 och vuxna och barn med särskilda diagnoser.