Spelutvecklare från Uppsala hyllas: "Årets sensation"

Uppdaterad 2020-11-02 | Publicerad 2020-11-01

Ur spelet Main Assembly

Det Uppsalabaserade spelföretaget Bad Yolk Games lanserar snart sitt första spel, Main Assembly. Ett spel som redan har hyllats av affärstidningen Forbes som nästa gamingsensation.

Receptet? Ett kontor med korta arbetsdagar, inga karensdagar och en kärlek för Minecraft.

Alldeles för många blir utbrända i spelbranschen, ansåg Joel Jonsson och Michael Paixao när de lämnade Machine Games och grundade spelstudion Bad Yolk Games i Uppsala.

– Vi har sett så mycket människor bli utbrända i spelbranschen. Tiden som folk jobbar i spelbranschen är väldigt kort, mycket för att det nästan finns ett outtalat krav på övertid. Det känns inte som superhälsosamt.

Sex timmars arbetsdag

Jonsson och Paixao bestämde sig för att bryta sig loss, prova sina egna vingar och starta en egen spelstudio med en annan arbetskultur. De tyckte att kravet på långa arbetsdagar krockade med kravet på kreativitet och när de startade Bad Yolk införde de sex timmars flexibel arbetsdag och tog bort karensdagen.

– Jag tror inte att man blir så kreativ av att sitta mer än åtta timmar på ett kontor. Vi tror att folk får nya idéer och blir mer fokuserade på jobbet av att må bra, kunna spendera tid med familj eller med hobbyprojekt. Och upplevelsen är att alla är väldigt fokuserade på arbetet. Det finns ingen överflödig dötid att slösa.

En av Bad Yolks grundare, Joel Jonsson.

Brittisk förlagsjätte ger ut spelet

Spelbolaget, som i skrivande stund har tio medarbetare, grundades 2017 och har brittiska jätten Team 7 som förlag. Det första spelet som nu tagits fram, och som av Jonsson kallas "vår älskling" är Main Assembly, ett kreativt spel som på sätt och vis kan liknas vid Minecraft och kan sägas tillhöra bygg-genren.

– Man kan bygga realistiska bilar och robotar. Det är pusselaktigt och det går både att skapa och ta sig an olika utmaningar. Mycket tid av spelet går ut på att bygga, säger han och fortsätter:

– Jag och Michael spelar mycket av den typen av spel, och vi har försökt att förena de bästa delarna av våra favoriter och skapa något nytt.

”Kreativt och lärande”

Spelet släpps om ett halvår, men redan nu finns en så kallad early access-version. Main Assembly har redan hyllats varmt av affärstidningen Forbes som spår att det blir nästa sensation.

– Vi är såklart jätteglada över det, säger Joel Jonsson. Vi har fokuserat en del på utbildningsfaktorn i spelet. För att få till vissa delar behöver man kunna matematik. Team 7 har haft kontakt med professorer i Storbrittannien åt oss under utvecklingens gång. Minecraft, tillexempel, har ju tagits in av vissa skolor som läromedel. Tanken är att spelet ska vara kreativt och lärande.