FN:s säkerhetsråd: Stopp för nya bosättningar

Uppdaterad 2017-05-09 | Publicerad 2016-12-23

För första gången på nästan åtta år har FN:s säkerhetsråd antagit en resolution om konflikten mellan Israel och Palestina.

I beslutet krävs att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperade områden.

Resolutionen antogs på fredagen i en omröstning där 14 av de 15 medlemsländerna röstade ja. USA valde att lägga ned sin röst och använde inte sitt veto.

Resolutionen är den första på åtta år som säkerhetsrådet antagit om konflikten mellan Israel och Palestina, enligt Reuters.

Sveriges regering välkomnar beslutet och menar att det bekräftar EU:s och Sveriges syn på Israels bosättningar på ockuperade områden.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har lämnat en skriftlig kommentar. I den framgår att hon tycker det är ”mycket positivt att rådet för första gången på åtta år har enats om en resolution om fredsprocessen”.

Bildt: Viktigaste beslutet på åratal

Wallström skriver vidare:

– Resolutionen innebär ett viktigt folkrättsligt klargörande av världssamfundets syn på bosättningarna, utgör en grund för Sveriges kommande arbete i säkerhetsrådet och kan bidra till att skapa hopp hos unga i regionen om en framtida tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet.

Carl Bildt, den tidigare moderate utrikesministern, kallar beslutet för troligen det viktigaste som FN:s säkerhetsråd meddelat på åratal. Det skriver han i en kommentar på Twitter.

”Kommer inte att underordna sig”

Israel fördömer resolutionen och kommer inte att följa den, meddelar premiärminister Benjamin Netanyahu via sin stab.

– Israel avvisar den israel-fientliga FN-resolutionen och kommer inte att underordna sig den, säger premiärministerns stab enligt Haaretz.

En talesperson för premiärminister Benjamin Netanyahu säger till AFP att beslutet i FN:s säkerhetsråd innebär ett ”stort slag” mot israelisk politik.

USA:s tillträdande republikanske president Donald Trump kommenterar säkerhetsrådets beslut på Twitter: "När det gäller FN, saker och ting kommer att vara annorlunda efter den 20 januari" (då Trump avlägger presidenteden).

Professor: Tydlig men sällsynt signal från USA

– USA markerar mot Israels politik. Det är en tydlig, men väldigt sällsynt signal, säger Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan till TT.

Samtidigt kommer FN:s beslut inte att få några reella effekter, tror han.

– Det får ganska få praktiska konsekvenser. Det finns ingen fredsprocess och en sådan kommer inte igång av det här. Men det är ett hedervärt och principiellt ställningstagande.

Jan Hallenberg tror heller inte att relationen mellan USA och Israel påverkas av att USA valde att lägga ned sin röst, och inte lägga in ett veto, skriver TT.

Obama tog ”sista chansen”

– USA har flera gånger tidigare lagt in veto och jag tror att Israel hoppades att det skulle ske igen. Men jag tror inte det innebär så mycket för relationen mellan länderna, förutom att Netanyahu bli ännu surare på Obama.

TT: Varför lade USA inte in veto?

– Obama har tidigare visat att han inte gillar Israels bosättningar. Det här var sista chansen för honom att markera det. Det markerar också att det är Obama som bestämmer, och inte Donald Trump.

Welcome #UNSC resolution reaffirming Israeli settlements violating int’l law and obstacle to peace. Two-state solution must become
reality.