Fredrik Anderssons bästa vän: En spottloska i ansiktet

Publicerad 2023-04-13

Frunze Saghatelyan, 17, fritogs – en månad efter att ha dömts för dödsskjutningen på Delta gym.

Bästa vännen till den mördade Fredrik Andersson är bedrövad efter beskedet.

– Det är ännu en spottloska i ansiktet på offret och offrets anhöriga, säger Rasmus Dahlstedt.

När Kriminalvårdstransporten kom fram till tandläkarmottagningen i Södertälje på torsdagsmorgonen körde en bil upp jämsides.

Flera beväpnade och maskerade personer hoppade ur och fritog 17-åriga Frunze Saghatelyan, som så sent som för en månad sedan dömdes för att ha skjutit ihjäl Fredrik Andersson, 54, på Delta gym i Stockholm i fjol.

Eftersom han är under 18 år dömdes han till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader för mordet – ett straff som han nu avvikit från.

Rasmus Dahlstedt miste sin bäste vän Fredrik i fjol.

”En spottloska”

– Det är ännu ett slag i ansiktet, ännu en spottloska till offret och offrets anhöriga. Han fick 2 år och 11 månader och ger sig ut efter en månad. Hur kommer det sig att han kan få kontakt med yttre världen? frågar sig Anderssons bäste vän Rasmus Dahlstedt.

– Om han måste gå till tandläkaren, kan inte tandläkaren komma dit han befinner sig? Hur kan vi leva i ett land som värdesätter sina medborgare så lågt?

Rasmus Dahlstedt beskriver Fredrik Andersson som en ”handlingens man” och hoppas att mordet på honom ska leda till förändring.

– Det kan inte vara så att det bara pågår och pågår med knivskärningar och mord. Det finns ett pris för vår naivitet, våra politikers naivitet. Det priset måste betalas av nån och det priset fick betalas av Fredrik Andersson. Han fick ta räkningen och efter hans bortgång kommer det nya notor till de anhöriga.

Fredrik Andersson sköts ihjäl vid Delta gym.

Har flytt tidigare

En nationell efterlysning på pojken har gått ut, enligt uppgifter till Aftonbladet och ett flertal länder i Europa har också informerats om fritagningen.

Pojken har tidigare varit på flykt från polisen. Kort efter att han begick mordet på Delta Gym tog han sig till Armenien där han uppehöll sig i tre månader.

– Han befann sig utomlands från en tid efter mordet fram till början på juli. Då greps han i samband med att han kom hem till Sverige.

Mördaren Frunze Saghatelyan är nationellt efterlyst efter fritagningen.

Följ ämnen i artikeln