Dansk åtalas för mord, våldtäkt och kidnappning av flickor

Publicerad 2024-01-08

Förra årets greps en man misstänkt för att ha kidnappat 13-åriga Filippa i Danmark.

Polisen kopplade ihop honom med det olösta kidnappningsmordet på 17-åriga Emilie Meng.

Nu har mannen åtalats och misstänks ha försökt kidnappa ännu en tonårsflicka.

Den danska polisen och Åklagarmyndigheten meddelade under måndagen att man efter många år kommit fram till ett åtal i Emilie Meng-fallet, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Den 32-åriga mannen åtalas för kidnappning, våldtäkt och mordet på Meng. Han åtalas även för att ha kidnappat och våldtagit 13-åriga Filippa samt ytterligare en attack och försök till kidnappning av en annan tonårsflicka.

”Åtalet har väckts utifrån en grundlig och objektiv bedömning av ärendets omfattande material. I och med åtalet och i samband med den kommande rättegången, som startar i domstolen i Næstved i maj, kommer tidigare okända uppgifter från brottmålet att bli tillgängliga för allmänheten”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Misstänks ha utsatt tre flickor

En natt i juli 2016 försvann 17-åriga Emelie Meng. Hon sågs sista gången när hon vinkade hej då till sina vänner på en tågstation i danska Korsör. Polisen började misstänka att hon blivit kidnappad.

Omkring sex månader senare i juletider hittades hennes kropp i en sjö. Polisen inledde en utredning om kidnappning, våldtäkt och mord. Den okända gärningsmannen var då fortfarande på fri fot.

Sex år senare fick polisen ett genombrott i utredningen.

Våren 2022 försvann en flicka, 13-åriga Filippa, plötsligt när hon var ute och cyklade och delade ut tidningar. En stor sökinsats inleddes och sista spåret var att hon ringt sin pappa klockan 11.30 och sa att hon var på väg hem.

Men hon dök aldrig upp och hennes cykel hittades senare i ett dike. En massiv sökinsats inleddes och hon hittades dagen efter i en bostad i Korsör, och var vid liv. Där befann sig även den misstänkta 32-åringen.

Den gripna 32-åringen förhördes redan när Emilie Meng försvann. I samband med Mengs försvinnande var polisen intresserad av en särskild bil som hade setts vid försvinnandet, en ljus Hyundai i30, och mannen blev inkallad till förhör för att han ägde en sådan bil.

Emelie Meng mördades, 17 år gammal.

Var redan misstänkt i utredningen

Emilie Mengs familj har varit kritisk till polisutredningen i flera avseenden.

Bland annat fanns ett kvinnligt vittne i samband med Mengs försvinnande, vilket TV2 avslöjade i samband med att 32-åringen blev misstänkt i Filippa-fallet.

I utredningen finns ett vittnesförhör där en kvinna uppger att hon sett en mellanstor bil parkerad på platsen där Meng senare hittades död. Kvinnan berättade för polisen att hon sett att bagageluckan var öppen och att en man bar på något tungt. Hon sa även i förhöret att hon tror att bilens registreringsskylt började på ”BD”.

32-åringen fanns med i utredningen vid den tidpunkten eftersom han ägde en Hyundai i30, vilket även över 2 000 andra personer gjorde. Men 32-åringens bil hade en registreringsskylt  som började på ”BB”.

Rättegången börjar i maj och 32-åringen har delvis medgett vissa omständigheter kring anklagelserna av fallet med 13-åriga Filippa. Det är fortfarande okänt hur han ställer sig till misstankarna gällande mordet på Emilie Meng och attacken mot tonårsflickan som blev överfallen, rapporterar danska TV2.

Mannen ska genomgå ett psykiatrisk undersökning inför rättegången.

Emilie Meng hittades död i vattnet i Köge 2016.