Rosemarie nekades besöka sin döende mamma

Coronautbrottet tvingade dottern att ta farväl via en Ipad

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-04-18

När Anita Eklund, 75, bara hade dagar kvar att leva tilläts endast två av hennes fyra barn besöka henne på äldreboendet. Dottern Rosemarie fick ta farväl av sin mamma via en Ipad.

Efter Anitas död var anhöriga välkomna – för att tömma dödsboet.

– Det är hemskt och väldigt ovärdigt. Helt orimligt.

Rosemarie Kassman Krishnaswamy från Stockholm är ett av Anita Eklunds fyra barn.

När barnen insåg att Anita inte hade lång tid kvar i livet ville de besöka henne en sista gång på äldreboendet Magdalenagården, där hon varit i två månader. Svaret blev att endast två av syskonen fick lov att komma dit på grund av besöksförbudet som införts för att bekämpa coronasmittan.

– Det var hemskt att vi var tvungna att välja vilka av oss som skulle få ta farväl, säger dottern Rosemarie.

Bara två av fyra Anita Eklunds fyra barn fick besöka henne på äldreboendet.

Syskonen bestämde att Rosemaries syster och bror skulle besöka mamman.

– Jag är förvånad och förstår inte rimligheten i det här. Vi hade skäl att besöka vår mamma och när vi ifrågasatte vilka riktlinjer man följer fick vi ingen respons, säger hon.

Undantag i livets slutskede

Enligt förordningen om besöksförbud på äldreboenden kan undantag göras vid särskilda händelser.

”Undantag görs självklart för besök till boende som befinner sig i livets slutskede”, står det på ett informationsblad på boendets dörr.

– Jag har full förståelse för besöksförbudet, men ingen förståelse för hanteringen av undantagen. Det fanns ett mandat som man inte tog. Det finns ingen rim och reson i agerandet.

Rosemarie fick slutligen ta farväl av sin mamma på distans. Via en Ipad fick hon se henne en sista gång.

– Det var jättekonstigt och det känns fruktansvärt att jag inte fick vara där och ge min mamma beröring och trygghet i det läget, säger hon.

Tömma dödsboet

Natten till långfredagen somnade Anita Eklund in. Efter hennes död fick familjen samtal om att de skulle komma till boendet för att tömma lägenheten.

– Varför var det okej nu? Vi fick inte komma när hon var döende, men när hon är borta passar det, säger Rosemarie.

Ximena Samuelsson är enhetschef på boendet och menar att man följt Region Stockholms riktlinjer som säger att endast två närstående får närvara vid besök i livets slutskede.

– Stockholms stad har valt att följa Region Stockholms riktlinjer som vi tycker har någorlunda tydliga regler.

Anita Eklund somnade in natten till långfredagen. Bilden är 10 år gammal.

Men de reglerna gäller patienter i slutenvården som bekräftats med covid-19 och Anita var inte smittad. Varför gjordes inget undantag?

– Vi gjorde redan ett undantag för ett besök. Vårt uppdrag är att skydda de äldre och det här är ett extraordinärt läge. Jag förstår att de är besvikna och det är inget jag önskar någon. Det är inte lätt att fatta dessa beslut.

Varför får anhöriga besöka boendet när den närstående dött och lägenheten ska tömmas?

– Jag vet inte exakt vad de fått för besked. Enligt våra riktlinjer ska en person tömma lägenheten med stöd av personal under tydliga hygienregler för att förhindra smittspridning. Vi måste helt enkelt bereda plats för nya boende, säger enhetschefen Ximena Samuelsson.

Rosemarie Kassman Krishnaswamy är kritisk till hur situationen hanterats.

– Jag förstår att det är en ny situation, men det är beklagligt att de inte har rutiner för hur ett sista farväl ska gå till med lite värdighet. Jag är arg, ledsen och förundrad över detta. Samtidigt tänker jag på andra som kan komma att drabbas av det här. Det kommer sannolikt hända fler och det är inte okej.

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN