Kommunal inför skyddsstopp på äldreboende: ”Vårdpersonalen riskerar sina liv”

Personalen stoppas från att arbeta

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-15

Anställda inom äldrevården i Göteborg riskerar sina liv eftersom de inte får tillräcklig skyddsutrustning.

Det anser Kommunal och nu har ett skyddsstopp lagts på ett äldreboende i Uddevalla.

– Våra medlemmar möter ambulanspersonal i närmast rymddräkter, när de själva står med hemmagjorda visir och korta förkläden, säger Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst.

I Göteborg finns omkring 50-60 kommunala äldreboenden. Situationen är redan ansträngd och ett 40-tal smittade i covid-19 har bekräftats inom äldreomsorgen, ett tiotal inom hemtjänsten.

Men situationen väntas förvärras. Man befarar samma situation som i Stockholm. Redan nu har ett flertal skyddsombud gjort en så kallad  ”6:6 a-anmälan” till arbetsgivaren om att personalens skyddsutrustning är under all kritik.

Ett skyddsstopp har lagts vid ett äldreboende i Uddevalla.

Utlyser skyddsstopp

På ett äldreboende i Uddevalla lades det under onsdagseftermiddagen ett skyddsstopp för kommunals medlemmar. På det boendet finns cirka 90 äldre.

Tre misstänkta fall av covid-19, samt ett bekräftat fall, har upptäckts.

– Vi stänger mer eller mindre rummen till de här personerna. Vi går inte in till de här vårdtagarna innan arbetsgivaren har sett över problemet, säger Sebastian Nilsson, skyddsombud på boendet. 

Boendet avvaktar nu svar från Uddevalla kommun och Arbetsmiljöverket. Enligt honom är det viktigt att det här sker skyndsamt. 

– Det är viktigt att något görs. Vi vill verkligen inte föra smittan vidare till andra vårdtagare på boendet. 

Ett skyddsstopp innebär konkret att många centrala uppgifter inte längre kan utföras. Det kan handla om att de anställda inte längre hjälper vårdtagare att gå på toaletten, duscha eller bli ompysslade i sängen.

– Uppgifter som alltså är helt avgörande för våra äldre. Får vi inte börja använda munskydd kommer inte vissa uppgifter att utföras. Vi måste värna om våra medlemmar, säger Anna Skarsjö och fortsätter:

– Vi vill absolut inte lägga ett skyddsstopp, vi vill bara ha en bra arbetsmiljö. Men som det ser ut i dag riskerar vi våra medlemmars hälsa och liv. De möter ambulanspersonal i närmast rymddräkter, när de själva står med hemmagjorda visir och korta förkläden.

Kräver ordentliga munskydd

I dagsläget använder äldrevårdspersonalen enklare visir, plastförkläden och plasthandskar. Men Kommunal upplever inte detta som tillräckligt. De vill ha munskydd, något som arbetsgivaren dock inte vill.