Justin Trudeau pressas av "brownface-skandal"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP/TT
Kanadas premiärminister Justin Trudeau ber om ursäkt för att han vid flera tillfällen gjort så kallad "brownface-sminkning".

Kanadas premiärminister Justin Trudeau är hårt pressad efter att Time Magazine publicerat en 18 år gammal bild på honom där hans ansikte och händer är sminkade mörka. Under dagen dök sedan fler bilder på en mörkmålad Trudeau upp.

Den första bilden var tagen under en skolfest med maskeradtemat "Tusen och en natt". Justin Trudeau arbetade då som lärare på skolan.

– Jag skulle inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre. Jag är verkligen ledsen, sade Trudeau som är mitt uppe i en återvalskampanj inför valet den 21 oktober.

– Jag ansåg det inte vara rasistiskt då, men nu vet vi bättre, tillade han.

Uppträdde på talangtävling

Han medgav i samband med ursäkten också att han under 1990-talet framträtt på en talangtävling för gymnasister och då haft mörkmålat ansikte – så kallat "brownface" – och framfört artisten Harry Belafontes sång Day-O.

Några timmar senare dök fler bilder och videor upp i kanadensiska medier som visade att premiärministern vid minst tre tillfällen målat ansiktet mörkt.

Bildernas äkthet bekräftades av Trudeaus liberala parti som sade att de kommer från tidigt 1990-tal.

Trudeau ägnade sedan en stor del av torsdagen åt att ringa runt till sina partikamrater och be om ursäkt för vad han hade gjort. Ytterligare en presskonferens hölls i staden Winnipeg där Trudeau återigen bad om ursäkt. Men han svarade vagt på frågor om hur många gånger han genom åren målat sitt ansikte med mörk färg.

"Mycket ledsen"

– Alltför många människor diskrimineras på grund av färgen på sin hud, på grund av sin historia och sina rötter, på grund av sitt språk eller religion. Jag insåg inte det utifrån min privilegierade situation. Jag är mycket ledsen för det och jag ber om ursäkt.

"Brownface" eller "blackface" är från början en amerikansk form av teatersminkning för att stereotypiskt porträttera mörkhyade, och anses i dag som rasistiskt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN