Trudeau i blåsväder – hade brunmålat ansikte på fest

Kanadas premiärminister ber om ursäkt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har hamnat i blåsväder – mitt i återvalskampanjen anklagas han för rasism.

Han bar ”brownface” på en fest med arabiskt tema när han var lärare på en privatskola 2001, visar ett fotografi som Time kommit över.

– Jag borde ha vetat bättre, säger Trudeau till journalister ombord på sitt kampanjflygplan.

Trudeau hade mörkt smink på halsen, händerna och i ansiktet när han gick på en maskerad med ”Tusen och en natt”-tema som West Point Grey Academy anordnade i Vancouver för 18 år sedan, rapporterar Time.

Fotot, som är med i skolkatalogen för åren 2000–2001, visar den då 29-årige Justin Trudeau bredvid fyra kvinnor på festen. Iförd vit turban och arabinspirerad klädedräkt ska han föreställa en karaktär från Aladdin.

– Jag borde inte gjort det. Jag borde ha vetat bättre. Jag är verkligen ledsen, säger premiärministern på en akutinsatt pressträff ombord på liberala partiets flygplan i Halifax.

1 av 2 | Foto: Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
Justin Trudeau ber om ursäkt för brownface-bilden.

Justin Trudeau, som undervisade på elitskolan i bland annat franska språket våren 2001, säger att han är ”djupt ångerfull”.

– Jag uppfattade det inte som rasistiskt då, men nu vet vi bättre.

På en fråga från en reporter svarar han att han även sminkade sig en gång på gymnasiet, i samband med att han framförde Harry Belafontes låt ”Banana Boat Song (Day-O)” vid en talangtävling.

Mitt i valkampanjen

Fotografiet dyker upp mitt i Justin Trudeaus återvalskampanj inför parlamentsvalet den 21 oktober.

Trudeau har under sina snart fyra år som premiärminister förespråkat öppenhet och tolerans. Time påpekar att han i sitt ledarskap omfamnat Kanadas många kulturer och att 35 medlemmar i hans regering tillhör olika minoriteter.

– Hela mitt liv har jag arbetat med att försöka skapa möjligheter för människor, för att slåss mot rasism och intolerans, och jag kan bara stå här och säga att jag gjorde ett misstag som ung som jag önskar att jag inte hade gjort, säger han på pressträffen, enligt nyhetsbyrån Canadian Press.

Två personer som var på festen berättar för Time att det skvallrats en del om bilden på skolan och bland tidigare elever.

”Han behöver förklara sig”

Jagmeet Singh, ledare för Nya demokratiska partiet, anser sig ana en spricka i Justin Trudeaus fasad.

– Han behöver förklara sig. Han måste svara på varför han gjorde det och vad det säger om vad han tycker om människor som, på grund av vilka de är, på grund av hudfärg, dagligen möter utmaningar och hinder, säger han i samband med ett kampanjmöte, enligt Canadian Press, och tillägger:

– Vem är den verklige herr Trudeau?

”Rasistisk handling”

Mustafa Farooq, ordförande för Kanadas muslimska råd, säger enligt BBC att det är ”djupt bekymmersamt” att se fotografiet.

– Att bära blackface/brownface är förkastligt och kan härledas till en tid av rasism och en orientalistisk mytologi som är oacceptabel.

Oppositionsledaren Andrew Scheer säger i ett uttalande att han blev chockad när han hörde om Trudeaus agerande på festen.

– Brownface är en öppet hånfull och rasistisk handling. Det var lika rasistiskt 2001 som det är 2019. Vad kanadensarna ser är en person helt utan omdöme och integritet, och någon som inte är i skick att leda det här landet, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE