Hamas: Vi vet inte var Gazagisslan är

Publicerad 2023-10-27

Israelisk militär (IDF) har genomfört en ny markräd i Gazaremsan, meddelar myndigheter enligt israeliska medier.

Samtidigt deltar Hamas i möten i Moskva, och hävdar att gisslan i Gaza är så utspridd att man inte vet var de befinner sig.

Följ ämnen
Israel

Bland annat infanteri och pansarfordon slog, med stöd från artilleri och flyg, till mot ”dussintals Hamasmål” under natten.

Hur skadorna på den palestinska sidan ser ut framgår inte, men de israeliska styrkorna rapporterar inga personskador. De ska nu ha lämnat Gaza igen.

Hamas, den terrorstämplade islamistiska grupp som styr Gaza, har samtidigt skickat en delegation till Ryssland. De upprepar tidigare uppgifter om att ett 50-tal israeler som fördes till Gaza som gisslan i krigets inledning den 7 oktober har dödats av israeliska flyganfall. Om detta stämmer håller väpnade palestinska grupper nu ungefär 170 israeler fångna.

Rök stiger efter en israelisk flygräd i Gazaremsan. Fotot är taget på den israeliska sidan gränsen i torsdags.

Möten i Moskva

Men enligt Hamas-representanten Abu Hamid hålls de av olika fraktioner på olika håll.

– De tog dussintals människor, oftast civila, och det skulle ta tid för oss att hitta dem i Gazaremsan för att släppa dem, säger Abu Hamid i Moskva enligt ryska medier.

Och detta är överhuvudtaget inte möjligt utan ett eldupphör, påstår han.

Samtidigt är sändebud från Iran, viktig stödmakt till Hamas, i Moskva. På bilder i sociala medier syns hur Irans vice utrikesminister Ali Bagheri Kani och Hamasdelegater deltar i möten med den ryska regimens Mellanösternsändebud Michail Bogdanov.

Ryssland har någorlunda relationer med alla viktiga parter i Mellanösternkonflikten; Israel, Syrien, Hamas samt Palestinska myndigheten på Västbanken. Men Israel reagerar upprört på att Hamas-företrädarna tas emot i Moskva, och uppmanar president Vladimir Putin att kasta ut dem.

Putins talesman Dmitrij Peskov försvarar dock mötena, och säger att det är viktigt att hålla alla kontaktvägar öppna.

Bilder på israeler som saknas och hålls fångna i Gaza har satt upp på en vägg i Tel Aviv.

Riskfylld invasion

Totalt har tusentals människor mist livet sedan krigsstarten den 7 oktober, men de exakta siffrorna varierar mellan olika källor.

Kriget började med blodiga chockattacker från terrorstämplade Hamas in i Israel. Sedan dess har Israel i det närmaste konstant anfallit Gazaremsan från luften, och även gjort ett antal mindre markräder. Israel har också signalerat att det kan bli tal om en fullskalig markinvasion av det palestinska området. Men en sådan ses som extremt riskfylld, och ännu syns inga tecken på att den är på väg att inledas.