Midsommar

Ingen midsommar utan dans – här är 9 av de bästa sångerna

Av: 

Hanna Lindqvist

NYHETER

Stora midsommarfiranden blir svårt att genomföra under pandemin.

Men kanske har du en egen stång på tomten?

Det kan vara svårt att minnas danser som man gärna vill ha med, men du kan vara lugn. Här kommer hela listan på de som inte får glömmas bort!

Midsommar
Midsommar

Stången är rest, maten puttrar på för fullt i köket. Då är det dags att greppa midsommarkransen och ge sig ut till den grön- och blomprydda stången. Nu ska ni förvandlas till både grodor och musikanter.

1. Raketen

Vad får igång stämningen mer än Raketen? Alla börjar långsamt klappa i händerna och svänger med armarna sidledes. Öka takten! Sätt igång att stampa med fötterna, simulera en raket som startar och IVÄG! Nu lyfter vi!

2. Små grodorna

Håll två meters avstånd runt stången och kura ihop er, här behöver ni inte hålla händer. Nu ska ni bli små grodor!

Samtidigt som ni sjunger ska ni göra rätt rörelser. När ni sjunger ”ej öron, ej öron” ska alla vifta med händerna vid öronen och vid ”ej svansar hava de” ska ni självfallet vifta med händerna bak som en svans.

Kvacka loss och väck barnet inom dig!

3. Små grisarna

Håll er positioner! Nu är det grisarnas tur. Nu har ni tur, för det är precis samma danssteg till denna gamla dänga som till ”Små grodorna”.

Känn er fria att grymta som grisar!

4. Morsgrisar är vi allihopa

Här interagerar vi mer med varandra, men på avstånd. Bilda en ring runt er stång och sjung! När raden "ja' me' och du me'" kommer, så stanna upp och peka på dig själv och sedan en annan du håller kär.

5. Vi äro musikanter

Vanligtvis håller vi händerna i denna, men det går att undvika enkelt. Bilda en ring och välj ett håll att dansa åt. Imitera vilka instrument som nämns och byt håll när texten ”vi kan dansa andra hållet” kommer.

6. Räven raskar över isen

Denna sång är mest förknippad med att dansa kring julgranen, men träd som träd!

Dansa i en ring (ja, mycket ringdans nu) och vid varje ”så här gör” stannar ni upp och niger om det är flickor och bugar om det är pojkar. Vid ”får vi lov” så snurra runt och klappa i händerna.

7. Ritsch ratsch, filibom bom bom

I denna klassiker dansar midsommargänget först fort runt stången för att sedan sänka farten lite i den andra versen. I den sista stannar ni och bara njuter av att sjunga!

8. Jänta å ja'

Reglerna är enkla. Pojkarna bildar en mindre ring närmast stången och flickorna en större utanför. Ringdansa sedan loss!

9. Björnen sover

Varför inte avsluta med att varva ner? En person väljs ut till björn och lägger sig nära midsommarstången för att sova. Resten sjunger visan och dansar runt björnen – om de vågar. När sången är slut vaknar björnen och jagar de andra deltagarna, den som blir fångad är nästa björn som tar sig en lur.

Vänta... är det någon som har koll på potatisen? Nu är det dags för lunch!

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Allt du behöver till midsommar 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

Midsommar

Dans

Familj