Larmet från Danderyd: Patient väntade 44 timmar på akuten

”Politikerna ser inte vilken otrolig kris vi har”

Publicerad 2022-02-11

Personal larmar om ett krisläge på akuten på Danderyds sjukhus.

I veckan blev en patient liggande i 44 timmar i väntan på en vårdplats.

– Vi bedriver krigssjukvård just nu, säger Jenny Pettersson, specialistsjuksköterska på akuten.

Larmen från Stockholms akutsjukhus fortsätter komma. Tidigare i veckan vittnade personal på Södersjukhuset om kaosartade scener med sjuka som tvingades ligga på golvet i korridorer och långa väntetider för att träffa läkare.

Nu kommer liknande rapporter från Danderyds sjukhus. Läget har varit pressat under en längre tid, men under tisdagen var läget på akuten bland det värsta personalen någonsin sett: 140 patienter på en mottagning utformad för 80.

Patienter med andnings- eller hjärtbesvär eller brutna ben låg i korridorer, liksom misstänkt smittade.

– Vi kan inte lägga alla i rum där vi kan övervaka deras livsviktiga funktioner eller isolera misstänkt smittade. Nu tvingas vi lägga patienter på britsar i korridorer och på alla de golvytor som finns, säger Olivia Svensson, Vårdförbundets fackliga ombud på Danderyd.

Olivia Svensson, sjuksköterska och fackligt ombud för Vårdförbundet och Jenny Pettersson, specialistsjuksköterska och huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

Patienter fick inte sittplats

Enligt henne hade de som fick plats på en brits tur – en del lägre prioriterade patienter fick inte ens en sittplats medan de väntade.

En patient som skulle upp till en avdelning fick ligga på akuten i 44 timmar – nästan två dygn – i väntan på en ledig plats.

– Det blir helt ohanterligt, akuten är inte gjord för att man ska vårdas där. Vi har inte de resurserna med rätt mediciner och vi kan inte ge den omvårdnad de behöver, säger Olivia Svensson.

Region Stockholms egna riktlinjer säger att väntetiden på en akutmottagning ska vara högst fyra timmar. På den tiden ska man ha fått beslut om att skrivas ut eller få vidare vård. Den som behöver sjukhusvård ska få vänta högst 30 minuter på att få komma till en avdelning.

Enligt DN har 18 patienter per dygn övernattat på akutmottagningen under december och januari. Det leder till en ohållbar arbetssituation för personalen på akuten. Läkare tvingas leta efter platser på vårdavdelningar och sjuksköterskor tvingas ha hand om många sjuka samtidigt.

– Som sjuksköterska kan man ha ansvar för ungefär 30 patienter. Det är patienter som är akut sjuka och snabbt kan bli sämre, säger Olivia Svensson.

”Gråter på jobbet”

Läget på tisdagen var extremt. Men enligt Olivia Svensson kan man även andra dagar ha väntetider på 25 timmar. Under torsdag eftermiddag hade man 111 patienter på akuten och inför helgen saknas 25 sjuksköterskor.

Hon säger att akuten liksom flera av sjukhusets avdelningar är konstant underbemannade och att verksamheten går runt på att vårdpersonalen jobbar övertid. För många ligger den på mer än 50 timmar den senaste månaden, något som bryter mot lagen.

Hur mår vårdpersonalen?

– Man är ledsen, trött och många har ångest innan de går till jobbet. Det händer att de gråter under sina arbetspass. Men pandemin har bara blottlagt problem i arbetsmiljön som vi haft länge, säger Olivia Svensson och och tillägger att läget är lika "vedervärdigt" på många andra delar av sjukhuset.

Akuten har anmälts till Arbetsmiljöverket av Vårdförbundet, Kommunal och Stockholms läkarförening som menar att ledningen fått upprepade larm från personalen men inte gjort tillräckligt för att förbättra läget, något som SVT rapporterat om.

”Självklart riskfyllt”

Olivia Svensson och Jenny Pettersson, specialistsjuksköterska på akutmottagningen och huvudskyddsombud, riktar svidande kritik mot de ansvariga politikerna i Region Stockholm.

– Det är ett stort misslyckande för regionen att det ser ut såhär. Men de ser inte vilken otrolig kris vi har, de ser inte att sjukvården håller på att kollapsa.

Hur beskriver du den vård som ni ger människor just nu?

– Jag tror inte att någon kan föreställa sig hur det är. Vi bedriver krigssjukvård just nu. Det är slagfält. Vi vänder ut och in på oss själva för att ingen ska komma till skada och tar de akutast sjuka först och prioriterar ner mindre akuta fall som inte riskerar någons liv. Vi vänder upp och ner på oss själva för att ge folk en trygg vård.

Danderyds sjukhus är i förstärkningsläge sedan 10 januari, den näst högsta beredskapsnivån. Planerad vård har skjutits upp för att stärka upp akuten och även timvikarier och hyrpersonal har tagits in för att öka bemanningen, enligt Åsa Lindström Hammar, chefläkare.

Även hon beskriver läget som extremt.

Kan ni ge en bra och trygg vård på sjukhuset i dag?

– Vi ger så bra vård vi kan utifrån de förutsättningar vi har. Vi prioriterar alltid de svårast sjuka. Det är en belastning inte bara för dem på akuten. Det blir en fråga om att alltid lägga resurser där de mest behövs. Men självklart är det riskfylld situation, säger Åsa Lindström Hammar.

Danderyds sjukhus.