Stockholms chefsläkare om kaoset på Sös akut: ”En extrem situation”

Publicerad 2022-02-11

Läkare på Södersjukhuset larmar om kaos på akutmottagningen.

Patienter ligger i korridorerna och många har fått vänta i över tolv timmar.

– Problemet just nu är att så många i personalen är sjuka, säger regionens chefsläkare Johan Bratt.

Nästan 150 patienter väntade på Södersjukhusets akutmottagning natten mot tisdagen. Flera hade väntat i mer än tolv timmar på att träffa en läkare.

Läkarna på Sös beskriver situationen som kaosartad. Men det är inget som är unikt just för Sös, menar Johan Bratt.

– Just nu har vi ett mycket ansträngt läge på i princip alla akutsjukhus. Då blir det tyvärr långa väntetider. Det är tufft nu, säger chefsläkaren på Region Stockholm.

Coronapatienter kräver resurser

Vid 23-tiden på tisdagen hade Södersjukhuset dubbelt så många patienter som akuten i Huddinge. Hälften av dem väntade på att få träffa en läkare.

Akuten i Danderyd hade något färre patienter än Sös, och hälften så många som väntade på en kontroll.

Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm.

Johan Bratt menar att trycket är fördelat jämnt mellan akutmottagningarna.

– Det varierar timme för timme. Jag skulle vilja säga att alla sjukhus är hårt belastade och gör ett fantastiskt jobb, säger han och fortsätter:

– Vi har just nu ungefär 650 patienter med covid-19 som vårdas på akutsjukhus. De är väldigt resurskrävande. Sedan har vi haft en period med halkolyckor. Många söker vård för till exempel frakturer.

Ska spara 300 miljoner

Aftonbladet har tidigare rapporterat om Sös sparkrav. De ligger kvar trots att den extrema belastningen på sjukhuset.

”Det stämmer att Södersjukhuset behöver sänka kostnaderna med 300 miljoner under 2022 och har påbörjat planeringen med att ta fram ett åtgärdsprogram”, skriver Anne Kierkegaard, chefsläkare på Sös, i ett mejl.

Hon beklagar situationen på sjukhuset.

”Vi är ledsna över den extrema situationen som är nu och är väldigt måna om att patienter som söker vård på Sös ska få hjälp så snart som möjligt”.

Aftonbladet har tidigare skrivit om att patienter har legat på golvet i Sjukhusets korridorer.

Problemet är personalen

Enligt läkarna på Sös blir patienter liggande på akuten. Personalen måste koncentrera sig på att ta hand om dem i stället för att ta emot nya patienter.

Enligt Johan Bratt har sjukhuset tillräckligt med plats, men inte tillräckligt med personal.

– Problemet just nu är att så många i personalen är sjuka. Vårdplatserna finns fysiskt men vi har svårt att bemanna upp dem. Det gör att vissa patienter får vänta alldeles för länge. Svårigheten är att bemanna upp i kombination med en pandemi och mycket frakturer, säger Johan Bratt och fortsätter:

– Just den här pandemin har vi inte sett motsvarighet till i modern tid. Det har varit extremt tufft för våra medarbetare. Just nu handlar det om att få tillbaka personalen som är sjuk.

ANNONS