Reinfeldt och Damberg rök ihop om skolan

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-06-18

Mycket står på spel under den sista partiledardebatten i riksdagen innan valet.

Fredrik Reinfeldt (M) gick till stenhård attack mot den rödgröna oppositionen som utmanar honom om makten.

– De lovar allt till alla men har bara en sak gemensamt, de är emot arbetslinjen, säger han.

Det återstår knappt tre månader till höstens riksdagsval. I dag genomförs den sista partiledardebatten i riksdagen innan valet - och mycket står på spel. Debatten inleddes med ett anförande av statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som lyfte fram de framgångar han menar att Alliansregeringens politik står för.

Han gick också direkt till attack mot de rödgröna oppositionspartierna - som enligt statsministern vägrar ge gemensamma besked och lovar allt till alla.

– De har en sak gemensamt, de är emot arbetslinjen. Det leder till färre jobb och hotar vår gemensamma välfärd, säger han.

Varnade väljarna för regeringsskifte

Han kritiserade S för att försvåra för arbetskraftsinvandring och varnade väljarna för ett regeringsskifte.

– Partier på vänsterkanten skulle förskjuta politiken mer vänsterut än någonsin, säger han.

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg, som tar Stefan Löfvens plats i debatten då S-ledaren saknar riksdagsplats, lyfte skolfrågan i sin replik. I morse presenterade S en satsning på mer pengar till skolor i utsatta områden. Damberg var hård i sin kritik mot regeringen. Han lyfte fram Reinfeldts första regeringsförklaring från 2006.

– Då sa du att fler elever ska lämna skolan med bättre resultat. Hur har det gått med löftet under de här åtta åren? Sverige har de snabbast fallande resultaten enligt PISA.

– 91 000 elever har lämnat skolan utan fullständiga betyg under de här åren, säger Damberg.

Fredrik Reinfeldt svarade med att anklaga S för att återigen tona ned frågan om jobb och ekonomi inför valet i höst - precis som han menar skedde 2006 och 2010. Han menar också att även regeringen vill satsa mer på skolor i utsatta områden.

– Och din bild av svensk skola stämmer inte, Mikael Damberg. Det är inte så att alla tror att alla ska dö, utan det finns framtidstro bland svenska elever.

”Börjar förstå varför M rasar i opinionen”

Damberg bet tillbaka och kallade statsministern upprepade gånger för "tondöv".

– Jag börjar förstå varför M rasar i opinionen. Om statsministern är så tondöv att han inte hör vad svenska folket säger om skolan är det inte konstigt, säger Damberg.

Reinfeldt påminde S om att även deras opinionskurva pekar nedåt.

– Ska vi avslöja för S det vi andra redan vet: har ni tittat på er egen opinionskurva? säger Reinfeldt.

Följ ämnen i artikeln