Toppspelarna laddar upp för debattfinalen

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-06-18

Sista sammandrabbningen i riksdagen före valet

Toppspelarna samlas för en sista match före valet. Det är också sista gången S-ledaren Stefan Löfven sitter på bänken.

Om tolv veckor avgörs det vilka som ska styra Sverige de kommande fyra åren. I morgon gör partiledarna upp i den allra sista riksdagsdebatten före valet. En debatt som väntas bli het - och som kan ­avgöra den fortsatta valrörelsen.

S gruppledare Mikael Damberg ersätter då partiledaren Stefan Löfven för sista gången.

– Nu är det lite extra känsligt för det handlar om att definiera vad det här valet kommer att handla om, säger han.

Roligaste motståndet

Att debatten från S-håll kommer att handla om skolan, jobben och välfärden är en lågoddsare. En del regeringsattacker blir det förstås också. Förutom statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tycker Damberg att FP-ledaren är roligast att debattera mot.

– Den som är slängigast och på så sätt rolig, det är Jan Björklund. Han gillar ju att köra från höften. Det blir mer ös i de replikskiftena.

Fokuserar på jobb

I höst kommer Stefan Löfven in i riksdagen och får sköta partiets debatter själv.

– Mitt råd blir: Var dig själv. När Stefan säger någonting så är det inte bara en del av ett politiskt spel.

Fredrik Reinfeldt (M) ­kommer att fokusera på ”jobben, jobben och jobben. Och en del på regeringsfrågan”, enligt hans pressavdelning.

– För andra mandatperioden i rad kan vi redovisa att vi håller vad vi lovar och samtidigt har god ordning i svensk ekonomi. Jag tänker också berätta vad som behöver göras framöver för att få över fem miljoner människor i jobb till 2020, säger statsministern i en skriftlig kommentar.

Här är partiledarna - om de hade varit VM-spelare

I morgon är det dags för ett riktigt toppmöte i riksdagen. Samtidigt sliter några av världens bästa fotbollspelare i VM i Brasilien. Det här är partiledarna som VM-spelare.

Fredrik Reinfeldt – Xavi, Spanien

 Motorn i de regerande mästarna som nu verkar vara påtagligt skakade. Moderaterna gjorde ett rekorddåligt EU-val och Spaniens 1–5 mot Holland i premiärmatchen var ett chockresultat som skakade hela världen. Om Spanien ska ha en chans att försvara sin titel måste Xavi vakna och elda på sina egna. Mätt på framgång?

Mikael Damberg – Antoine Griezmann, Frankrike

 När landets storstjärna Franck Ribéry blev skadad före turneringen föll lotten på den orutinerade Griezmann att leda laget. Precis som Damberg har fått göra i Löfvens frånvaro i riksdagen. Blandade och gav i Frankrikes första match men kommer att få en viktig roll i laget i många år.

Jonas Sjöstedt – Nigel De Jong, Holland

 En riktig iller som alltid vill ge 100 procent. Kan ibland vara på gränsen till övertänd, lex karatesparken i VM-finalen 2010. Han kanske också hade laddat upp med AC/DC som Sjöstedt gjorde inför partiledardebatten i Agenda maj 2012? Var en ständig plåga för de regerande spanska mästarna i 5–1-segern i lördags. Inga fler vinster i den spanska välfärden. 

Annie Lööf – Mario Balotelli, Italien

 Ung, lovande och frispråkig, men har också en tendens att trampa i klaveret. Men inga stormar rår på Balotelli. I likhet med Annie Lööf har han ofta blivit ifrågasatt men alltid kommit tillbaka. Har dessutom en förkärlek för rekvisita. Vem minns inte när han firade ett mål genom att blotta en sin undertröja med texten: ”Varför alltid jag”.

Göran Hägglund – Samuel Eto’o, Kamerun

 Den obestridda stjärnan i sitt lag. Gillar att skoja och tackar Gud för alla möjligheter han har fått. Eto’o är en nyckelspelare som måste lyckas för att Kamerun ska kunna vinna. Har på så sätt ett lika tungt ok att bära som Hägglund som måste mobilisera för att få sitt parti över fyraprocentspärren och därmed ge Alliansen en rimlig chans till fyra nya år.

Jan Björklund – Frank Lampard, England

 En viktig kugge på Alliansens mittfält som nu sett sina bättre stunder. När England förlorade inledningsmatchen mot Italien satt Lampard på bänken och börjar inte Björklunds Folkpartiet vinna röster finns det en risk för att han också hamnar där.

Gustav Fridolin – Eden Hazard, Belgien

 En av de största stjärnorna i VM:s mest hajpade poplag. Hazard är precis som Fridolin/Romson ansiktet utåt för den nya generationen som alla tror kommer att bli en maktfaktor inom fotbollen i många år. Är dessutom målfarlig och en riktig matchvinnartyp.

Jimmie Åkesson – Darijo Srna, Kroatien

 Back eller mittfältare som huserar till höger. Lagkapten som styr sitt lag och ser till att de ofta attackerar på högerkanten. Anförda av Srna var Kroatien nära att ställa till med en skräll mot favoriterna och värdlandet Brasilien. Men de ansåg sig bortdömda och orättvist behandlade av domaren när han blåste en matchavgörande straff för sambalirarna.