Smet ur karantän – riskerar fängelse

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nyanlända bussas till karantän i Auckland, Nya Zeeland. Alla måste hålla sig isolerade i två veckor efter ankomst. Arkivbild.
Foto: Dean Purcell/AP/TT
Nyanlända bussas till karantän i Auckland, Nya Zeeland. Alla måste hålla sig isolerade i två veckor efter ankomst. Arkivbild.

NYHETER

En man som kom till Nya Zeeland i fredags och nästa dag fick positivt utslag på ett covid-19-test ska åtalas för att han smet från sin karantän en kort stund. Han kan dömas till ett halvårs fängelse eller böter motsvarande drygt 24 000 kronor.

Det handlar om en 32-årig man som anlände från New Delhi. Han skulle vara i karantän på ett hotell i Auckland men när han var ute och rökte tog han sig över ett staket och gick in på ett snabbköp. Nu pågår kontaktspårning, heter det i ett uttalande från regeringen.

– Vi tar varje brott mot covid-19-reglerna på stort allvar. Att någon avsiktligt lämnar våra anläggningar kommer inte att tolereras och lämpliga åtgärder kommer att vidtas, säger chefen för karantänsverksamheten Darryn Webb.

Nya Zeeland släpper inte in utlänningar, och alla inresande nyzeeländare och bofasta måste sitta i två veckors karantän.

I början av juni förklarades Nya Zeeland coronafritt, men strax därpå fick två personer lämna sin karantän av humanitära skäl och de befanns senare smittade. Ingen samhällspridning pågår men 23 personer är för närvarande sjuka.

Publicerad:

LÄS VIDARE