Nya Zeeland sätter in militär efter ny smitta

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.
Foto: Hagen Hopkins/AP/TT
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har beordrat militären att se över landets gränskontroll sedan schabbel lett till att två coronasmittade personer sluppit ur sin karantän.

De två kvinnorna, som anlänt från Storbritannien, fick fritt resa vidare i landet utan att ha testats för viruset trots att en av dem hade milda symptom.

De testades först efter att de hunnit genomföra en bilfärd från Auckland till Wellington där de skulle hälsa på en döende släkting och konstaterades då vara smittade. Dygnet före hade Nya Zeeland inga nya registrerade coronafall.

Ardern säger att det är "fullständigt orimligt" att kvinnorna inte testades tidigare och att gränskontrollerna måste skärpas för att förhindra liknande misstag framöver.

– Jag anser att vi behöver den stränghet, det förtroende och den disciplin som militären kan stå för, säger Ardern.

Nya Zeeland, som endast rapporterat 1 156 bekräftade fall av coronasmitta och 22 dödsfall bland en befolkning på fem miljoner, lättade i förra veckan på de flesta restriktioner men behöll strikta gränskontroller.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE