Tidöpartierna vill hyra fängelser utomlands

Anja Haglund/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-12-14

Under 2022 översteg beläggningsgraden 100 procent i både häkte och på anstalter. Arkivbild.

Platsbristen på svenska fängelser gör att regeringen och Sverigedemokraterna tar ett nytt steg i att hyra anstaltsplatser utomlands.

En utredning ska ta fram ett utkast till avtal med andra länder.

Löftet om att utreda frågan om att hyra fängelseplatser utomlands finns sedan tidigare i Tidöavtalet mellan regeringen och SD. Nu tillsätter partierna en utredning som ska vara klar om ett år.

– Syftet är att få avtal på plats som möjliggör för Sverige att hyra anstaltsplatser utomlands och på det sättet avlasta Kriminalvården här hemma, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

På en pressträff deltar alla partierna – utom Liberalerna. L röstade nej till förslaget på sitt landsmöte för några veckor sedan. De står dock bakom utredningen, enligt Strömmer.

Utredaren ska föreslå en permanent ordning för att hyra anstaltsplatser utomlands vid platsbrist eller för personer som dömts till utvisning. Parallellt ska ett utkast till avtal med ett eller flera länder som bedöms som lämpliga tas fram. Enligt Strömmer handlar det om länder i Norden och övriga Europa.

Prövats av andra länder

Regeringen framhåller att Kriminalvården tidigare flaggat för att motsvarande uppemot 16 nya stora fängelser kan behövas om Tidöavtalet genomförs.

– Att hyra anstaltsplatser utomlands kommer naturligtvis inte ensamt att lösa platsbristen i svensk kriminalvård, men i det läge vi befinner oss måste vi vara beredda att pröva nya vägar, säger Strömmer.

Frågan om att hyra fängelseceller har prövats av Danmark och Norge. Danmark tecknade ett avtal med Kosovo för två år sedan vilket beskrevs som ”banbrytande” av den danska justitieministern.

Men frågorna var många, som hur det skulle bli med internernas rätt till besök och vad händer om fångarna behöver vård? Även själva finansieringen var en stötesten. Fängelset i Kosovo skulle byggts om till dansk standard. Förra året tvingades den danska regeringen stoppa processen.

Kostnadsfrågan viktig

Norge hyrde mellan 2015 och 2018 fängelseplatser i Nederländerna. Regeringen var nöjd, men avtalet fick kritik för att bryta mot mänskliga rättigheter och för att vara kostsamt.

– Det visar att det är möjligt, även om det skett till en stor kostnad. Det ger hopp om att vi ska kunna göra det för svensk del också, säger Adam Marttinen (SD).

I Tidöpartiernas utredning lyfts just de danska och norska erfarenheterna – och kostnadsfrågan. En lägre dygnskostnad än vad som är fallet för en fängelseplats i Sverige i dag ska prioriteras, enligt direktiven.

Kriminalvården ser positivt på att regeringen utreder olika möjligheter för att hantera den ansträngda platssituationen, uppger Caroline Oredsson, rättschef, i en skriftlig kommentar. Hon beskriver frågan som mångfacetterad.

”Det behöver bland annat utredas vilka regelverk som behöver finnas på plats och andra frågor kopplade till bland annat myndighetsutövning, säkerhet, mänskliga rättigheter och transporter”, skriver hon.

Utredningen ska se över om lagändringar behövs för det praktiska genomförandet, om svensk personal ska finnas på plats, hur säkerheten ska se ut och hur transporter ska lösas – och vilka intagna som kan omfattas.

Följ ämnen i artikeln