5 punkter om: Turerna runt Nobelceremonin

Publicerad 2023-09-02

Ryssland, Iran och Belarus ambassadörer är inte längre inbjudna, Kungahuset välkomnar beslutet och partiledare hotar inte längre med bojkott – förutom Jimmie Åkesson som säger att han aldrig kommer att gå trots att han numera är inbjuden.

Här är fem punkter om turerna runt Nobel.

1. Första beslutet

I torsdags kom beskedet att Nobelstiftelsen i år bjuder in ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran till prisceremonin. Detta trots att de inte var inbjudna i fjol, med hänvisning till den politiska situationen. Beslutet att ha uteslutit 2022 var ett undantag och i år skulle man gå tillbaka till praxis, förklarade stiftelsen.

2. Partiledare bojkottar

Beskedet väckte starka reaktioner och Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok, Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skulle alla bojkotta årets Nobel.

Statsminister Ulf Kristersson (M) reagerade på ändringen med ”stor förvåning” och sa att han förstod att det upprör.

Liberalernas Johan Pehrson menade att det var omdömeslöst och att han inte ”kommer sitta och skåla med den ryska ambassadören samtidigt som Putins vidriga och blodiga anfallskrig fortsätter i Ukraina”.

Nobelceremonin 2022.

3. Vändningen: Bjuds in ändå

Efter att ha försvarat sitt beslut under fredagen backade Nobelstiftelsen till sist på lördagen. I ett pressmeddelandet konstaterar man att beslutet att bjuda in ambassadörerna till årets prisceremonier väckt starka reaktioner.

”Nobelstiftelsens styrelse väljer därför att upprepa förra årets undantag från vanlig praxis – att inte bjuda in Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer till prisutdelningsceremonin i Stockholm”.

Till fredsprisceremonin i Oslo kommer som tidigare alla ambassadörer att bjudas in, enligt dem.

4. Hovet positiva till ändringen

Det svenska kungahuset, som är en stor del av Nobel där kungen delar ut priserna, uttryckte även de sin förvåning över Nobelstiftelsens inbjudan. Från Hovet välkomnar man det nya beskedet.

Nooshi Dadgostar (V) och statsminister Ulf Kristersson är också nöjda med stiftelsens kovändning.

5. Åkesson bjuden – men bojkottar

I samma veva som Nobelstiftelsen först meddelade att samtliga ambassadörer skulle bjudas in gick de också ut med att alla partiledare var välkomna.  Tidigare har alla utom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson bjudits in.

Åkesson lät snabbt meddela att han ”tyvärr är upptagen” och utvecklade sitt resonemang i ett inlägg på Facebook under fredagen.

”För att vara tydlig, jag struntar fullkomligen i er ’fest’ och avser inte att någonsin, oavsett omständigheter, bevista denna”.

Följ ämnen i artikeln