Partiledare bojkottar Nobelfesten – regeringen vacklar

Nobelstiftelsen: ”Vi tänker att det är bra”

Publicerad 2023-09-01

Att Ryssland bjuds in till Nobel väcker kraftiga politiska reaktioner.

Flera partiledare från oppositionen har ställt in, regeringsföreträdare överväger att inte delta och Jimmie Åkesson tar kraftigt avstånd.

”Anständiga svenska politiker med någon som helst demokratisk och moralisk kompass festar inte med representanter från Ryssland, Belarus och Iran. Punkt”, skriver SD-ledaren på Facebook.

Under torsdagen meddelade Nobelstiftelsen att man valt att ändra sin praxis.

Ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran välkomnas till årets prisceremoni. Detta trots att de inte var inbjudna i fjol, med hänvisning till den politiska situationen.

Beslutet var ett undantag, och i fortsättningen ska alla ambassadörer få komma, menar Nobelstiftelsen som hänvisar till att man nu går tillbaka till tidigare praxis.

Som en reaktion hoppar partiledare av i strid ström.

Nobelfesten 2022.

C, V och MP bojkottar

Centerledaren Muharrem Demirok meddelade vid lunchtid på fredagen att han inte kommer att delta på Nobelfirandet om Rysslands ambassadör är där.

”Jag såg fram emot att delta under ceremonin och Nobelfesten. Men så länge Ryssland bedriver sitt krig mot Ukraina kan jag inte delta på samma fest som deras ambassadör. Jag firar gärna forskning och framsteg, men inte under vilka omständigheter som helst”, skriver han på X, tidigare Twitter.

Även Vänsterledaren Nooshi Dadgostar, och Miljöpartiets språkrör hoppar nu av.

”Jag kommer inte delta i nobelfestligheter med en representant för den ryska regimen samtidigt som bomberna faller över Ukraina”, skriver Dadgostar på X.

Magdalena Andersson hälsar via sin pressekreterare att hon inte fått inbjudan till festen och därför inte kan ge besked – men att Nobelkommittén behöver ta en ”allvarlig funderare”.

– Nobelkommittén behöver ta en allvarlig funderare på vad det innebär att till prisceremonin bjuda in en representant för den regim som bedriver ett vidrigt och illegalt krig i Ukraina och som dessutom hotat Sverige. Det sätter helt i onödan pristagarna i ett svårt dilemma, säger hon.

Nooshi Dadgostar på Nobelfesten 2022.

Vid sidan av den ryska affären har Jimmie Åkesson för första gången bjudits in till Nobelfesten. Han har tidigare låtit meddela att han ”tyvärr är upptagen”.

På fredgen skriver Åkesson i ett längre inlägg på Facebook att han tycker att det är skamligt att Nobelstiftelsen bjuder in ”representanter för Sveriges och västvärldens absolut farligaste och värsta fiender”.

”För att vara tydlig, jag struntar fullkomligen i er ’fest’ och avser inte att någonsin, oavsett omständigheter, bevista denna”, skriver han,

Åkesson skriver att det inte bara är av politiska skäl eller för att han ”bjudits in med armbågen på ett direkt fientligt sätt”, utan att han gärna slipper sådana tillställningar.

”Men jag uppmanar även de anständiga människor från andra partier, som kanske tycker att Nobelfesten låter som en trevlig tillställning, att tänka om. Anständiga svenska politiker med någon som helst demokratisk och moralisk kompass festar inte med representanter från Ryssland, Belarus och Iran. Punkt”,

Kristersson ber att få återkomma

I skrivande stund har ingen partiledare ur regeringen meddelat besked om de tänkt ställa in.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har ännu inte har hunnit bestämma sig om han ska gå.

– Nobelstiftelsen beslutar naturligtvis själva vilka de vill bjuda in. Men jag reagerade precis som många andra med stor förvåning över att Ryssland bjuds in, säger Ulf Kristersson.

Han konstaterar att han förstår att beslutet att bjuda in Ryssland upprör många människor.

– Jag hade inte gjort det om jag bjöd in till en prisceremoni och jag förstår att det upprör många människor i både Sverige och Ukraina.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson säger i en kommentar:

”Jag tycker att det är omdömeslöst av Nobelstiftelsen. De avgör såklart själva vem som bjuds in, men jag kommer inte sitta och skåla med den ryska ambassadören samtidigt som Putins vidriga och blodiga anfallskrig fortsätter i Ukraina.”

Ulf Kristersson på Nobelfesten 2022.

Hovet: Nåtts av informationen

På frågan om kungafamiljen kommer att delta svarar presschef Margareta Thorngren följande:

– Kungafamiljen har nåtts av informationen, men i övrigt så har vi just nu ingen kommentar, säger hon till Aftonbladet.

Så just nu finns det varken ett ja eller nej?

– Kungafamiljen har nåtts av informationen från Nobelstiftelsen och av det som har skrivits i media, men just nu har vi ingen kommentar.

Kungaparet på Nobelfesten i fjol.

Även utrikesminister Tobias Billström (M) tycker också att Nobelstiftelsens beslut ”sticker i ögonen”.

– Det är Nobelstiftelsen som bjuder in och avgör vem som ska få komma på festen. Jag har ännu inte fått någon inbjudan till den, säger han till TT.

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro skriver på X att beslutet är ”extremt olämpligt”.

”Nobelkommittén sätter en mycket farlig standard. Vi måste hålla ihop och alla borde ta sitt ansvar för att stoppa Putin och stödja fred och frihet i Ukraina, Belarus och Iran”.

”Ett principiellt beslut”

Nobelstiftelsen själva försvarade under torsdagen beslutet, med motiveringen att vi lever i en ”mer polariserad värld”, och att Nobelstiftelsen representerar motsatsen till polarisering, nationalism och populism.

Även på fredagen, efter att partiledare bojkottat Nobel, backar de upp beslutet.

– Det vi har landat i nu är en gemensam linje där vi bjuder in samtliga ambassadörer helt oberoende av världsläget , och vi inviterar även samtliga partiledare, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.

Han menar att det skett en sammanblandning mellan Nobelfesten och prisceremonin, när det gäller företrädare för Ryssland, Iran och Belarus.

– De är inbjudna till prisceremonin, men inte banketten, säger han till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson (SD).