Jimmie Åkesson får gå på Nobelfesten

Även Ryssland, Belarus och Iran välkomnas

Publicerad 2023-08-31

Nobelfestens praxis ändras och nu välkomnas SD:s partiledare Jimmie Åkesson för första gången.

Trots att han nu får gå på festen meddelar Jimmie Åkesson att han ”tyvärr” är upptagen den dagen.

Även ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran välkomnas i till årets fest.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare inte varit välkommen på Nobelfesten, men nu ändras praxis och Åkesson är välkommen, det rapporterar Ekot.

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen säger i en intervju med Ekot att den praxis som gällt sen 2010 nu ändrats genom ett beslut.

”Tyvärr upptagen”

Beslutet fattades före sommaren och ska ha tagits efter en lång principiell diskussion, enligt Helgesen.

– Nobelstiftelsen har beslutat att etablera en ny praxis för inbjudningar till Nobelfesten och kommer i år att bjuda in samtliga partiledare för riksdagens partier, säger Vidar Helgesen.

I ett inlägg på Facebook skriver Jimmie Åkesson att han ”tyvärr” är upptagen på dagen för Nobelfesten.

Ryssland, Belarus och Iran välkomna

Förra året var inte Rysslands, Belarus och Irans ambassadörer inbjudna till festen på grund av den politiska situationen. Det var ett undantag och i fortsättningen ska alla ambassadörer få komma.

– Vi tänker att det är bra att bjuda in också stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen

Vill bidra med öppenhet och dialog

Stiftelsen menar att vi lever i en ”mer polariserad värld” och att Nobelstiftelsen representerar motsatsen till polarisering, nationalism och populism.

– De prestationer vi belönar de förutsätter öppenhet utbyte och dialog mellan människor och mellan nationer och vi önskar att bidra till mer av den  dialogen, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.