Nobelstiftelsen backar – ryske ambassadören inte välkommen

Kristersson: Visar att vi står på Ukrainas sida

Publicerad 2023-09-02

I torsdags var ambassadörerna för Ryssland, Iran och Belarus välkomna.

Men nu backar Nobelstiftelsen från beslutet att bjuda in dem till prisceremonierna.

– Vi tar till oss av de starka reaktionerna som kommit i Sverige, säger Vidar Helgesen, vd för stiftelsen till Aftonbladet.

I pressmeddelandet konstaterar man att beslutet att bjuda in ambassadörerna till årets prisutdelningsceremonier väckt starka reaktioner.

”Vi tar till oss av de starka reaktionerna i Sverige som fullständigt överskuggat detta budskap. Nobelstiftelsens styrelse väljer därför att upprepa förra årets undantag från vanlig praxis – att inte bjuda in Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer till prisutdelningsceremonin i Stockholm”, skriver stiftelsen.

Pressmeddelandet skickades ut mindre än en timme efter SR Ekots nyhet om att Kungahuset förvånats över den ryske ambassadörens inbjudan och att man avvaktar vad som händer de närmsta dagarna.

Det har inte inverkat på beslutet, enligt vd:n Vidar Helgesen.

– Vi tog beslutet igår kväll och tidigt imorse vid ett extrainsatt styrelsemöte, så det kom innan. Men det är inte det viktiga, säger han till Aftonbladet.

Han säger att de starka reaktionerna riskerat att helt överskugga Nobelpriset och dess viktiga budskap.

– När inbjudningslistan blir viktigare än priserna så väljer vi att gå tillbaka till praxisen från i fjol, säger han.

Till ceremonin i Oslo kommer som tidigare alla ambassadörer att bjudas in, enligt dem.

Hovet: Ser det som positivt

Från Hovet välkomnar man det nya beskedet.

– Vi har tidigare sagt att vi uttryckt en förvåning över Nobelstiftelsens inbjudan, ändringen av beslutet ser vi som positivt, säger Margareta Thorgren, informationschef på Hovet till Aftonbladet.

Kommer Kungen att närvara vid prisceremonierna?

– Den frågan har inte varit uppe. Som tidigare Nobelprisutdelare så är det planerat att Kungen ska dela ut pris som tidigare, säger hon.

V-ledaren Nooshi Dadgostar och statsminister Ulf Kristersson är också nöjda med stiftelsens kovändning.

”Ett bra och nödvändigt beslut av Nobelstiftelsens styrelse. De många och starka reaktionerna visar att hela Sverige entydigt står på Ukrainas sida mot Rysslands förfärliga invasionskrig”, skriver han i en kommentar till Aftonbladet.

Kungaparet under Nobelfirandet 2022.

Starka reaktioner

Beskedet att ambassadörerna, som inte bjöds in 2022, skulle vara välkomna till prisceremonin i år, kom i torsdags.

Beslutet att ha uteslutit dem var ett undantag och i år skulle man gå tillbaka till praxis, förklarade stiftelsen.

Men reaktionerna lät inte vänta på sig. Under fredagen meddelade partiledarna för V, MP och C att de skulle bojkotta Nobelfestligheterna om den ryske ambassadören närvarade.

”Stor förvåning”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson kallade Nobelstiftelsens drag för omdömeslöst. Även statsminister Ulf Kristersson reagerade på inbjudan och sa att förstod att många upprörts. Han hade under fredagen inte bestämt sig för om han skulle gå på festligheterna.

– Nobelstiftelsen beslutar naturligtvis själva vilka de vill bjuda in. Men jag reagerade precis som många andra med stor förvåning över att Ryssland bjuds in, sa Ulf Kristersson.

Beskedet hyllas också från ukrainskt håll. Samtidigt riktas kritik mot att Rysslands ambassadör bjuds in till fredsprisceremonin i Oslo.

”Vi tackar alla som krävde ett återupprättande av rättvisan. Vår övertygelse är att liknande beslut borde fattas gällande Rysslands och Belarus ambassadörer i Oslo”, skriver Oleh Nikolenko, talesperson på ukrianska utrikesdepartementet i ett inlägg på Facebook, enligt TT.

I pressmeddelandet förklarar stiftelsen hur man tänkte med inbjudan.

”Grunden för beslutet är att vi anser att det är viktigt och riktigt att nå ut så brett som möjligt med de värderingar och budskap som Nobelpriset står för, till exempel förra årets tydliga politiska budskap i fredspriset till människorättskämpar från Ryssland och Belarus samt till ukrainare som arbetar med att dokumentera ryska krigsförbrytelser.”

Följ ämnen i artikeln