Gazas ansikten: De drabbades av ett krig de inte stred i

Publicerad 2024-04-07

Kriget mellan Hamas och Israel har pågått i sex månader.

Ett halvår som inneburit död, flykt och otaliga drömmar som krossats i Gaza.

– Jag önskar att döden drabbat mig istället, säger Nadia, som förlorat fyra barn.

Här är några av de som drabbats av kriget.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Hind, 6, hittades död efter larmsamtalet

”Snälla kom och hämta mig. Kan ni hämta?”, säger 6-åriga Hind Rajab i ett uppmärksammat telefonsamtal till ideella räddningstjänsten Palestinska röda halvmånen.

Hind Rajab blev sex år.

Flickan satt fast i en bil utanför Gaza City efter att hennes och familjens flyktförsök misslyckats. De uppgavs blivit beskjutna av israeliska stridsvagnar, och bara Hind Rajab och en kusin till henne överlevde. Omgivna av sina döda släktingar ringde de samtalet som spridits.

Två veckor efter samtalet, i februari, hittades hon död, tillsammans med den ambulanspersonal som försökte rädda henne.

– Vi skickar våra djupast kondoleanser till deras familjer, vänner och kollegor, sa Röda Korsets generalsekreterare Anne Bergh efter att hon nåtts av nyheten.

Nadia, 42, är inte längre fembarnsmamma

Nadia Samir Hajazi, 42, flydde till Rafah i Gaza där hon flyttade in i ett tält med totalt 25 personer. Innan hon kom till flytkingstaden tillsammans med sin 12-åriga dotter Shahad och hennes man var hon en fembarnsmamma. Det är hon inte längre.

Barnen Khadr, 15, Abdallah, 8, Lama, 6, och Bilal, 4, dog i ett israeliskt luftangrepp när de gick till affären för att köpa godis.

– Vad hade dessa barn ens gjort? Vad ska jag göra? Jag önskar att jag dött i deras ställe. Jag önskar att döden drabbat mig istället, sa Nadia när hon träffade Aftonbladets utsände i Gaza i februari.

Nadia hittade sina fyra barn utanför butiken. Blodiga, döda. Lama hade en godis i handen. I dag är bara Shahad kvar, och fembarnsmamman är en enbarnsmamma.

Saher, 16, var fast i krigets Gaza i fyra månader. Han och systrarna var i Gaza i tre år och hade en vardag med skola där tills kriget bröt ut.

Svenska Sahers pappa dog i flykten

Saher, 16, var i Gaza i fyra månader innan hans farbror Samir i Sundsvall lyckades få ut honom med hjälp av mutor. Han betalade 120 000 kronor för att brorsonen skulle kunna fly.

Saher flyttade från Sverige med sin familj till Gaza för tre år sedan. När bomberna föll började deras flykt.

– Det kändes väldigt bra att han fick lämna. Vi var rädda att han aldrig skulle komma ut från Gaza. Men hade de fått hjälp att lämna tidigt när kriget bröt ut hade hans pappa fortfarande levt idag, berättade Samir till Aftonbladet.

Kvar, vid ett sjukhus i Gaza, ligger hans pappa Anwar begravd. Skjuten till döds.

Rola Saqer matar sin dotter Masa Mohammad Zaqout, som föddes samma dag som kriget bröt ut.

Masa, 0, föddes i krig

Mitt i ett israeliskt luftangrepp, medan hon sökte skydd, gick Rola Saqers vatten. Hon och hennes man Mohammed Zaqout hade försökt få barn i fem år. Och på dagen när kriget bröt ut, den 7 oktober, föddes dottern Masa.

Familjen berättar till AP om de krossade planerna för Masas uppväxt.

– Jag hade förberett både saker och kläder till henne. Jag köpte en garderob till henne en vecka före kriget. Jag hade planerat födelsedagar. Kriget kom och förstörde allt.

Familjen flydde till flyktinglägret Saboura där deras nya hem blev ett tält. Bristande tillgång till mat har gjort att Saqer inte kunnat amma.

– Även när jag uthärdar smärtan försöker jag amma min dotter. Men hon dricker blod, inte mjölk, säger Saqer till AP.

Al Jazeera-korrespondenten Wael al-Dahdouh sörjer sin son Mahmoud, som dödades i ett israeliskt flyganfall den 25 oktober.

Mahmoud ville gå i sina pappas fotspår

Mahmoud al-Dahdouh ville bli journalist, precis som sin pappa – Al Jazeera-korrespondenten Wael al-Dahdouh.

Fast besluten att sprida sitt hemlands öde till omvärlden började 16-åringen spela in videoklipp tillsammans med sin syster Kholoud.

När bombningarna mot Gaza stad blev allt intensivare lämnade familjen hemmet bakom sig och flyttade från plats till plats. Till slut hamnade de i flyktinglägret Nuseirat. Där skulle de vara trygga – det var inom den zon som Israel hade bett palestinierna att fly till.

Natten den 25 oktober dödades Mahmoud i ett israeliskt flyganfall tillsammans med sin mamma, sin sjuåriga syster Sham och 1,5-åriga systerson Adam.

Lubna Elian dödades i ett israeliskt flyganfall den 21 november.

Lubna drömde om att bli världsstjärna

Lubna Elian fick en fiol av sin pappa. Hon älskade den.

14-åringen började ta musiklektioner vid Edward Said-konservatoriet i Gaza. Hon var duktig och drömde om en framtid inom musiken, på de stora scenerna. Hon ville bli en världsstjärna, få representera sitt folk och sitt hemland.

Nu spelar ingen längre på fiolen.

Den 21 november dödades Lubna, hennes föräldrar och syskon – tillsammans med ytterligare över 40 släktingar – i ett israeliskt luftangrepp mot Nuseirat.

Palestinier i förstörelsen efter en attack mot Khan Yunis.

”Mirakelbarnen” dog av en granat

Alaa al-Masri gifte sig som 17-åring. I tio år kämpade hon och maken med infertilitet, genomgick otaliga läkarundersökningar och upprepade försök med provrörsbefruktning.

Sedan kom miraklet: sonen Karim. Han var ett intelligent barn, full av energi och fyllde huset al-Masri med liv. Två år senare kom hans bror, Ahmed, kallad Moudi av familjen – också det ett mirakel.

”Moudi var det roligaste barnet någonsin med sina ord och sina historier”, skriver hans moster i en text publicerad på X.

Den 8 januari tog allt slut. Karim och Ahmed dödades när en granat slog ner i familjens hus i Khan Yunis. Barnen som de kämpat för i över ett årtionde.

Följ ämnen i artikeln