Historiskt många kvinnor och barn dödade i Gaza

Uppdaterad 2023-11-27 | Publicerad 2023-11-26

Dödstakten är historiskt hög i Gaza, enligt en granskning som tidningen The New York Times gjort.

Ett viktigt skäl är att Israel släpper stora bomber på tätbefolkade områden.

– Detta är värre än något annat jag sett under min karriär, säger experten Marc Garlasco.

Följ ämnen
Israel

På knappt två månader har omkring 10 000 kvinnor och barn dödats. Även om siffran kommer från Gazas hälsoministerium så är den trovärdig, anser flera experter som The New York Times har talat med.

Antalet dödade kvinnor och barn i Gaza är redan jämförbar med de 12 400 civila som USA:s armé dödade i Afghanistan – under 20 års krig.

Experter är förvånade över att den israeliska armén använder 900-kilosbomber som kan jämna höghus med marken, i ett så tätbefolkat område.

Enligt Marc Garlasco, militär rådgivare vid den holländska fredsorganisationen Pax och före detta analytiker vid amerikanska försvarsdepartementet, får vi gå tillbaka till Vietnam-kriget eller andra världskriget för att hitta liknande användning av tunga bomber i tätbefolkade områden.

– Detta är värre än något annat jag sett under min karriär, säger han till The New York Times.

Fler barn har dödats i Gaza än i alla andra konfliktområden på jorden senaste året, enligt FN:s listor över verifierade barndödsfall i beväpnade konflikter. Över 60 000 byggnader har skadats eller totalförstörts i Gaza:

– De använder extremt stora vapen i extremt tätbefolkade områden. Det är värsta kombinationen, säger Brian Castner, vapenutredare på Amnesty International till den amerikanska tidningen.

Fler barn har dödats i Gaza än i alla andra konfliktområden på jorden senaste året, enligt FN:s listor över verifierade barndödsfall i beväpnade konflikter.

Som en jämförelse kan nämnas att den amerikanska armén ansåg att inte ens hälften så stora bomber som de israelerna använder – på 450 kilo i stället för 900 kilo – kunde användas i städerna Mosul och Raqqa i kampen mot Islamiska staten.

Den israeliska armén hävdar att den använder ”minsta möjlig materiel” för att åstadkomma ”minimalt ogynnsamma effekter på civila”, och hävdar att de civila dödsfallen i Gaza är en beklaglig men oundviklig del av modern krigföring.