Efter politisk skandal i Finland: Statsminister kräver nolltolerans mot rasism

Uppdaterad 2023-07-13 | Publicerad 2023-07-12

Finland har skakats av en rad politiska skandaler den senaste tiden.
Såväl regerings- som oppositionspolitiker kopplas till högerextrema handlingar.

”De är inte representativa för våra värderingar och kommer aldrig att vara det”, skriver landets utrikesminister Valtonen på Twitter.

Finske finansministern Riikka Purra.

Den finska regeringen, som knappt hunnit komma igång med sitt arbete sedan valet i april, är i blåsväder.

Regeringsskandalen kommer tätt in på att landets statsminister skall välkomna USA:s president Joe Biden till Helsingfors på torsdag.

Finansministern pudlar efter blogginlägg

Riikka Purra, som är partiordförande för Sannfinländarna och nuvarande finansminister, nekade först till Twitter-spekulationer om kopplingen mellan henne och rasistiska inlägg online.

Men senare i veckan bekräftade Purra att det är hon som står bakom användaren ”riikka”. Hon hade skrivit inläggen på tidigare sannfinländska partiledaren Jussi Halla-ahos blogg, rapporterar Svenska Yle.

Hon ursäktade sig för inläggen som gjorts 2008, i vilka hon kallat turkiska medborgare för ”turkiska apor”, uttryckt sig rasistiskt på andra sätt och även yttrat våldsfantasier om invandrare.
Under tisdagen bad Purra om ursäkt på Twitter och skrev ”Jag är inte en perfekt person, jag har gjort misstag”.

Utrikesministerns ursäkt till Turkiet

När utrikesminister Elina Valtonen träffade Turkiets utrikesminister Hakan Fidan vid Nato-toppmötet i Vilnius under onsdagen bad hon om ursäkt å regeringens vägnar.

Finland värdesätter vår relation gentemot Turkiet både bilateralt och som en allierad”, skrev den finska utrikesministern på Twitter.

Den finska presidenten Sauli Niinistö, som deltog i toppmötet i Litauen, föreslog att det skulle vara klokt av den nya regeringen att ”ta en tydlig ställning för nolltolerans mot rasism”.
– Det vore en bra signal till omvärlden, sade Niinistö.

Regeringen följde presidentens råd.


Blixtinkallad presskonferens

Finlands president Sauli Niinistö.

Oroligheterna ledde till att regeringen blixtinkallade till presskonferens.
Både statsminister Petteri Orpo och finansminister Riikka Purra bad om ursäkt, och sistnämnda tog avstånd från vad hon tidigare skrivit.

Även på sociala medier klargjorde statsministern att det råder ”nolltolerans mot rasism”.

Var och en av regeringens ministrar ska enligt regeringen själva ha åtagit sig att arbeta mot rasism både hemma och utomlands.

Statsminister Petteri Orpo menar att det är bra att finansminister Purra bett om ursäkt.

– Regeringen faller inte på grund av detta, sade Orpo under presskonferensen.

Finlands statsminister Petteri Orpo.

Andra skandaler

Men det är inte bara finansministern som hamnat i blåsväder.

Bara tio dagar efter att statsminister Petteri Orpos regering hade tillträtt avgick nämligen näringsministern Vilhelm Junnila efter anklagelser om kopplingar till högerextremism.

Även efterträdande näringsminister har uppmärksammats i media: Wille Rydman anklagades nämligen bara för ett år sedan för sexuella trakasserier mot minderåriga flickor.

Därutöver har inrikesminister Mari Rantanen anklagats för att tro på högerextrema konspirationer i form av medvetna ”befolkningsutbyten” genom migration.

Inte bara regeringspolitiker

Förra veckan kom det även ut bilder på den finska oppositionspolitikern –socialdemokratiska toppolitikern och riksdagsledamoten – Antti Lindtman.

Bilderna visar toppkandidaten naken med tomteluva på huvudet och balaklava för ansiktet hållandes ett plastvapen. Bredvid honom står två män med samma utstyrsel som Hitlerhälsar.

Vid tillfället var Lindtman 18 år.

– Jag är inte stolt över bilderna, säger han till Yle.

USA:s president Joe Biden vinkar vid sin ankomst till Helsingfors.

Biden besöker Finland

USA:s president Joe Biden har nu landat på Helsingfors flygplats i Finland efter Nato-toppmötet i Vilnius.

På plats i Finland ska Biden träffa sin finska motsvarighet, president Sauli Niinistö, och de nordiska statsministrarna vid ytterligare ett toppmöte under torsdagen.

Det nordisk-amerikanska toppmötet kommer att fokusera på ett ökat samarbete i frågor som rör säkerhet, miljö och teknik länderna emellan, skriver Svenska Yle.

Senast ett nordiskt-amerikanskt toppmöte anordnades var år 2016 i Washington D.C.

Följ ämnen i artikeln