GW kräver att utredningen ska göras om

Uppdaterad 2012-06-08 | Publicerad 2012-06-07

sågar författaren Leif GW Persson tror inte på Paul Smiths teorier i den nya boken.

Leif GW Persson kräver att Palmeutredningen görs om.

Men han avfärdar Christer Petterssons dubbelgångare som tänkbar mördare – och sågar författaren.

– Han är bara en stolle som försöker göra sig märkvärdig, säger polisprofessorn.

Tommy Lindström.

I boken ”Palmes mördare?” radar den danske historikern Paul Smith upp fakta och indicier som pekar ut den nu avlidne mannen som möjlig gärningsman.

Men polisprofessor Leif GW Persson är ­inte övertygad.

– Han har förekommit väldigt länge i utredningen och jag tror inte på det. Jag förstår inte att han (Paul Smith, reds anm.) går i gång så mycket på det här. Det här är bara en stolle som försöker göra sig märkvärdig.

”Ville jävlas”

Enligt GW är det endast det faktum att mannen ägt en 357 Magnum som gjort honom intressant i utredningen. Alla andra besvärande omständigheter ­menar han att mannen spridit ut själv.

– Han har verkligen inte lagt två strå i kors för att fria sig själv, snarare tvärtom. Och efter vad som är känt om honom så är det väl ­inte osannolikt att han ville jävlas med utredarna.

”Det räcker inte”

Förre chefen för rikskriminalpolisen, Tommy Lindström, delar uppfattningen. Enligt honom saknas viktiga pusselbitar för att mannen formellt skulle ha blivit misstänkt.

– Det räcker inte med en motivbild. Du måste ner på konkreta saker. Och den här killen är inte satt på platsen på Svea­vägen, säger han.

Leif GW Persson har själv tidigare lanserat en teori, det så kallade polisspåret, där han argumenterar för att statsministern mördades av en liten sammanslutning av personer inom polisen eller för­svaret.

Han har därför före­slagit riksåklagaren att utredningen borde göras om utifrån vissa förutsättningar.

– Det finns stora frågetecken som man borde reda ut, ­säger han.