Pekas ut i nya boken

Publicerad 2012-06-07

Danske författaren: Christer Petterssons dubbelgångare är en möjlig gärningsman

Han kallades Christer ­Petterssons dubbelgångare och var ett av spåren i Palme-utredningen.

Mannen bodde bara en kvarts promenad från mordplatsen, ägde en Magnumrevolver och ogillade Palme.

När polisen knackade på hans dörr för några år ­sedan sköt han sig själv.

I en ny dansk bok förs dubbelgångaren fram som en långt mer sannolik gärningsman till mordet på stats­minister Olof Palme än Christer Pettersson.

Författaren och historikern Paul Smith har grävt fram tidigare okända dokument och även tagit del av hemlig information från en källa i Palme-utredningen.

Fanns 600 ägare

I boken ”Palmes mördare?” skriver Smith att polisen tidigt fick ett tips om dubbelgångaren, och av flera anledningar ringades han in som en intressant person i utredningen.

Mannen var nämligen en av cirka 600 ägare till en revolver av samma fabrikat som det förmodade mordvapnet – en Smith & Wesson 357 Magnum – i Stockholms län vid tiden för mordet.

Spaningsledningen beslutade att samtliga av dessa vapen skulle undersökas. Ägarna skulle få redogöra för var vapnet hade funnits vid ­tiden för mordet och vilken ammunition de haft tillgång till. Fanns ammunition kvar skulle två patroner lämnas in för undersökning av den så kallade blyisotopsammansättningen, som sedan skulle jämföras med mordkulorna.

Fick påminnelser

Vapnet skulle därefter få ett OPV-nummer (Olof Palme Vapen) och provskjutas.

En sådan kallelse skickades till dubbelgångaren, och dessutom två påminnelser, men han inställde sig aldrig.

I augusti 1993 upptäckte Palmeutredarna att hans ­vapen fortfarande inte hade provskjutits.

När polisen nådde honom på telefon i januari 1994 berättade han att vapnet inte fanns kvar. Han uppgav att han sålt det två år tidigare till en okänd person i Kungsträdgården.

I januari 1995, nio år efter mordet, kallades han in till förhör. Det skedde även 1998.

Han stämde nämligen också till stor del in på den gärningsmannaprofil som tagits fram.

Det framkom bland annat att han hade aversioner mot Olof Palme.

Samma dag som mordet skedde innehöll tidningarna rubriker om att omsättningsskatten på aktier hade höjts. Börsen föll med åtta procent.

Dubbelgångaren – som investerat en större spelvinst i aktier, belånat dessa och köpt nya – drabbades negativt.

Ekonomiska problem – han ska ha kommit flera månader efter med hyran – var också skälet till att han senare sålde sin revolver, uppgav han.

Vapnet har aldrig hittats. Den granskningskommission som undersökte polis­utredningen var 1999 kritisk till att spåret inte följts upp bättre på ett tidigare stadium.

1999 var också året då Aftonbladet som enda nyhetsmedium träffade dubbelgångaren för en intervju. Han berättade då att han väntade på att utredarna skulle höra av sig.

Åren gick och i augusti 2008 ringde hans bror till polisen. Han var orolig för den då 56-årige mannen och bad dem titta till honom.

Sköt sig själv

I den danska boken beskrivs hur patrullen åkte till lägenheten utanför Stockholm och ringde på flera gånger utan att få något svar.

Till sist bankade poliserna hårt på ytterdörren medan de ropade:

– Öppna! Det är polisen!

Strax efteråt hördes ett skott.

Mannen hade skjutit sig själv.

Först ett bra tag senare fick Palme-utredarna veta att han hade begått självmord. Då var det för sent att leta ­bevis, lägenheten var redan urstädad.

Enligt Aftonbladets uppgifter led mannen av en depression och hade före självmordet skrivit ett brev med instruktioner över hur allt skulle ordnas efter hans död. Enligt samma källor fanns inget ”Palme-relaterat” vare sig i lägenheten eller i hans brev.