Vård-vd bodde i hotellsvit – skulle köpa ”unika karameller”

Hyrbolagets vd åkte på skidsemester i Åre, renoverade lyxvåning och köpte skumdelfiner – får skattesmäll

Publicerad 2024-05-24

Medcura är ett av landets största hyrbolag inom vården – nu krävs vd:n och ägaren på över en miljon av Skatteverket.

Han och frun åkte på lyxresa till Seychellerna och hävdade att de jobbade med ett nytt läkarkoncept. Medan skumdelfiner till ett barnkalas för 25 000 kronor drogs av som ”kickoff”.

”Godiset är bl.a. varmkorvar av gelé och skumdelfiner med chokladöverdrag vilket är av typen som normalt sett riktar sig mot barn” skriver Skatteverket i sitt beslut.

Medcura AB har kontor ett stenkast från Stureplan och omsätter en kvarts miljard om året på att hyra ut sjuksköterskor och hyrläkare till landets underbemannade sjukvård.

För att värva vårdpersonal till sitt stall har de lanserat den egna Medcurapodden och lockar med löften om ”jobbmester” – möjligheten att kombinera vårdarbete med resor.

Något som ägarna, paret Niclas och Sofie Cleverling själva tycks vara förtjusta i.

I vintras upptaxerades de av Skatteverket på över en miljon kronor för vidlyftiga avdrag och lyxresor till exempelvis Miami, Mauritius och Seychellerna.

Undersökte ”koncept” på lyxhotell

Parets Mauritiusresa gick på 240 000 kronor, inklusive spabehandlingar, taxiresor och middagar som de angett som jobbrelaterade utgifter. På Seychellerna bodde de i tio dagar på femstjärniga Four Seasons Resort, resan drogs av på företaget.

Förklaringarna de lämnat till Skatteverket är att de ville undersöka lyxhotellens befintliga läkarservice inför en satsning på hyrläkare till turistorter – ”Resort Docs koncept”.

Något sådant koncept har Medcura dock inte utvecklat, planerat eller jobbat för i semesterparadisen, enligt Skatteverket.

Får straffavgift – överklagar

”Vidare anser Skatteverket att samtliga av de arbetsuppgifter som uppges ha utförts likväl hade kunnat utföras på annan plats än motivera en resa till ett femstjärnigt hotell på Mauritius som är ett populärt resmål på en avlägsen plats” skriver man i beslutet.

Myndigheten har även krävt en straffavgift på 250 000 kronor för att paret har lämnat oriktiga uppgifter.

Niclas Cleverling ska i sin tur betala skatt på förmåner för miljonbelopp, och har enligt Skatteverket även manipulerat fakturor. Han menar i svar till myndigheten att vissa uppgifter visserligen råkat bli felaktiga, men att han i övrigt gjort korrekta avdrag. Skatteverkets beslut har han överklagat till Förvaltningsrätten.

Aftonbladet har återkommande försökt nå Niclas Cleverling via telefon, mail och sms.

På sms svarar han:

”Jag kan tyvärr inte prata just nu. Skicka ett SMS med ditt ärende så återkommer jag”.

Sedan hör vi inte av honom mer.

 På en så kallad kunskapsresa till Wien bodde Medcura-ägarna i en svit för 20 000 kronor natten, som drogs av på företaget.

Hotellsvit i Wien: ”Unika karameller”

På en så kallad kunskapsresa till Wien bodde Medcura-ägarna i en svit för 20 000 kronor natten. Resan motiverades enligt dem själva med att de skulle kartlägga behovet av hotelläkare, samt köpa julklappar till sin personal på en lokal godisbutik med ”unika karameller”.

Enligt paret var karamellerna ett sätt att knyta an till kunskapsresan och ”öppna för samtal kring intresse för att arbeta utanför Sverige”, enligt handlingarna.

Skatteverket anser att det klart framgår att det tvärtom handlar om en privat nöjesresa.

Schemat som paret uppgett för sin Wien-resa, där de bland annat skulle köpa unika karameller som julklapp till sin personal.

Att ägarna beskrivit en tripp till Åre på sportlovsveckan som ett styrelsemöte, ansåg Skatteverket inte heller trovärdigt.

Särskilt då styrelsen inte ens var på plats.

Ändå har paret gjort skatteavdrag för boende i ett hus i Åre med egen biosalong och jacuzzi, en tur med hundspann i Jämtlandsfjällen, privata skidlektioner, en veckas skipass och skidhyra för hela familjen, samt smink och middagar.

En resa till Åre beskrevs av vårdbolagets ägare som ett styrelsemöte – först när Skatteverket ställde frågor om varför styrlesen inte var med, ändrade de sig.

Drog av barnkalas för 25 000 kronor

De har dessutom dragit av renoveringar i sitt sommarhus, garderobsinredning i sin Östermalmsvåning, hotellvistelser och träningskort på Grand Hotels spa- och fitnessavdelning, samt ett födelsedagskalas för sitt barn.

Paret hävdar i svaret till Skatteverket att det sistnämnda handlade om en kickoff för personalen.

Myndigheten konstaterar dock att allt tyder på att det handlade om ett privat barnkalas, då parets barn dessutom fyllde år i samband med festen. På företaget bokfördes en godismaskin, led-halsband, skumdelfiner och glowstick-glasögon.

”Godiset är bl.a. varmkorvar av gelé och skumdelfiner med chokladöverdrag vilket är av typen som normalt sett riktar sig mot barn”, konstaterar Skatteverket.

Kalaset ska ha kostat sammanlagt 25 000 kronor.

En summa strax under månadslönen för en nybliven sjuksköterska.

Paret har dragit av träningskort på Grand Hotels spa- och fitnessavdelning för sammanlagt över 50 000 kronor. Övriga personalens fick ett friskvårdsbidrag på betydligt lägre – 2 000 kr.

Höjde lönen – för sig själv

Att bli ”stafett” har varit ett sätt för många sjuksköterskor att höja lönen och kräva bättre villkor. Men Medcuras ägare och vd Niclas Cleverling har även sett till att höja lönen – för sig själv.

Förra året tog ägarna ut tre miljoner av vinsterna ur bolaget. Samtidigt dubblades lönen till fem miljoner för vd:n och styrelsen, ett rejält lönelyft för ägaren och vd:n Niclas Cleverling själv.

Medcura är ett av bolagen som valts ut i det nya, rikstäckande avtalet för hyrpersonal inom vården.

Stefan Petersson, som varit projektledare för avtalet på uppdrag av SKR, Sveriges kommuner och regioner, har bara känt till vissa av Medcuras skattesmällar.

– Det är klart att det är problematiskt. När vi tecknade avtalet så visste vi inte detta om Skatteverket. Vi agerade direkt på detta. Sen har vi varit i kontakt med Medcura, där de har fått förklara sig, varför de är i den situationen och vad de ska göra för att komma ur den, säger Stefan Petersson.

SKR:s projektledare: ”Gör det vi kan”

Enligt honom har Medcuras ägare hävdat att de betalat in skattetilläggen. Att det kommit nya beslut, bland annat om manipulerade fakturor och oriktiga uppgifter känner han inte till.

– Oavsett om de har betalat in de här delarna så finns det ju andra delar, om det är något brottsligt bakom. Där har vi inte fått någon återkoppling om hur Skatteverket tänker. Vi gör det vi kan, och agerar på tipsen. Det är du som ger mig informationen nu först, jag kommer ta med mig detta nu, säger Stefan Petersson.

Ett annat bemanningsbolag i det nationella avtalet sitter just nu i karantän eftersom man upptäckt att det finns brottsmisstankar bakom företrädarna.