– Vi kommer inte stötta Nato-utredning

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-09-28

Socialdemokraterna tar avstånd från Kristdemokraternas invit

Kristdemokraternas beslut om att en parlamentarisk utredning ska ge vägledning om ett svenskt Nato-medlemskap avfärdas av Socialdemokraterna.

– Vi säger tydligt nej till det. Det har vi sagt flera gånger de senaste åren, och det tror jag att Göran Hägglund redan vet, säger Peter Hultqvist. (S)

I dag röstade Kristdemokraterna efter en het debatt för att en svensk parlamentarisk utredning borde utreda frågan om Sverige ska ta steget in i försvarsalliansen Nato. Efteråt sa partiledaren Göran Hägglund att socialdemokraterna är viktiga för att kunna tillsätta utredningen, då det krävs att en majoritet av riksdagen står bakom. Men Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson avfärdar inviten betsämt.

– Vi kommer inte att stötta en utredning om natomedlemskap. Vi tycker att det är meningslöst att utreda eftersom vi är säkra på att vi inte vill gå med i Nato.

Ser hellre nordiskt samarbete

Peter Hultqvist påpekar att Sverige har en stark tradition av alliansfrihet och att den folkliga förankringen är svag. Han ser hellre att de nordiska länderna samarbetar mer.

– Dessutom gagnar det Sverige att vi kan bidra till aktioner som kan leda till lägre spänningsnivå, där vi inte kan anklagas för att ha andra intressen än våra egna, säger han.

"Tungan på vågen"

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson tycker ändå att det beslut som partiet fattat har stor betydelse.

– Vi har tagit ställning och sen får vi se om det går att göra något före valet eller om det blir efter. I alliansen har vi blivit tungan på vågen nu. I många frågor i riksdagen finns det inte en majoritet bakom direkt, men det kan ändras på sikt, säger han.