KD vill utreda Nato-medlemskap

Publicerad 2013-09-28

Vill väga för och nackdelar mot varandra i en parlamentarisk utredning

Alf Svensson vill ha ett svenskt Nato-medlemskap. I går utnämndes han av Göran Hägglund till hedersordförande på rikstinget i Karlstad.

Efter en het debatt valde Kristdemokraterna på rikstinget att gå på partistyrelsens förslag.

Att utreda ett svenskt Nato-medlemskap.

De flesta ombud som valde att äntra talarstolen argumenterade starkt för ett svenskt medlemskap, precis som Aftonbladets tidigare undersökning visat. Medan partistyrelsens företrädare David Lega manade partiet att ta ansvar och inte förhasta sig.

– Vi har hört i dag och tidigare att det finns många argument både för och emot, det är därför vi vill ha en förutsättningslös parlamentarisk utredning. Det är inte ansvarsfullt att gå från ett nej till ett ja över en helg.

”Inte främmande”

Ombuden valde därefter att lyssna på partitoppen och röstade för att först utreda frågan, innan partiet bestämmer sig fullt ut. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund var efteråt nöjd med beslutet och ställer sig positiv till ett framtida medlemskap.

– Jag är inte främmande för det. Men det måste vägas samman med en mängd olika saker, där naturligtvis de säkerhetspolitiska aspekterna är de viktigaste.

En logisk fortsättning på Sveriges försvarpolitik, så argumenterade de ja-sägande kristdemokraterna.

– Vi kan inte ställa oss utanför, vi har ett ansvar att ta ställning. En för alla - alla för en. Det är dags att göra handling av de vackra orden, medlemskap i Nato - ja tack! uppmanade Ann-Louise Trulsson från Blekinge.

”Oerhört viktig”

Else-Marie Lindgren från Sparsör, försvarpolitiker sedan åtta år tillbaka, gick på partistyrelsens linje om att frågan borde utredas först.

– En utredning är oerhört viktig för Sveriges framtid och säkerhet. 

Rene Jaramillo, Kronoberg var en av de få som argumenterade emot.

– Jag vill säga nej till ett medlemskap, baserat på mina fasta ideal. Det är ett bifall till militära lösningar. Kristdemokraterna ska vända ryggen mot krigsförklarande lösningar. Vi ska verka för ett totalförbud av kärnvapen. Ett medlemskap skulle gå emot detta. Vissa säger att jag är naiv men jag vill kalla mig kristdemokrat. Etik, moral och värderingar måste ta plats.

Anförandet fick spridda och svaga applåder i lokalen.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson, Mikael Oscarsson, en av partiets mest kända anhängare av ett medlemskap tryckte på att steget inte skulle vara så stort för Sverige.

– Vi är redan medlemmar på ett sätt, den mest aktiva partnern. Vi borde inte åka snålskjuts utan ha rätt att påverka, sa han.

Krävs majoritet

För att den parlamentariska utredning som Kristdemokraterna nu efterlyser ska kunna genomföras krävs att det finns en majoritet i riksdagen för detta. I dag är Moderaterna och Folkpartiet för ett Natomedlemskap, medan centerpartiet vill utreda frågan.

– Är det så att socialdemokraterna skulle komma fram till att de öppnar upp för en genomlysning av våra alternativa säkerhetsvägar framåt, så är det klart att då har vi en helt ny situation. Så länge det finns en knapp majoritet för detta så är ju också möjligheten begränsad att utreda, säger Göran Hägglund.