Frankrike ska förbjuda abaya i skolor

Uppdaterad 2023-08-28 | Publicerad 2023-08-27

En kvinna i abaya i Dundee, England.

Frankrikes regering ska förbjuda elever att bära abaya.

Det kaftanliknande plagget som ofta används av muslimska kvinnor har debatterats i månader.

– När du går in i ett klassrum ska du inte kunna avgöra elevernas religiösa tillhörighet genom att titta på dem, säger utbildningsministern Gabriel Attal.

Beslutet träder i kraft när höstterminen startar den 4 september, rapporterar BBC.

– Det kommer inte längre att vara möjligt att bära en abaya i skolan, sa utbildningsminister Gabriel Attal till tv-kanalen TF1 i går.

Ministern sa också att han kommer att ge ”tydliga direktiv på nationell nivå” till rektorer inför höstterminens början.

– När du går in i ett klassrum ska du inte kunna avgöra elevernas religiösa tillhörighet genom att titta på dem.

Frankrikes utbildningsminister Gabriel Attal säger till TF1 att det inte kommer att vara möjligt att bära abaya i en fransk skola. Arkivbild.

Täcker kroppen

Abayan är ett kaftanliknande plagg som täcker större delen av kroppen förutom ansiktet, händerna och fötterna. Det bärs ibland av muslimska kvinnor, men den muslimska paraplyorganisationen CFCM uppger att plagget i sig inte är en religiös symbol, uppger BBC.

Beskedet om abayan kommer efter en flera månader lång debatt i Frankrike om huruvida det ska vara tillåtet att bära plagget i landets skolor.

Flera förbud

Den politiska högern och ytterhögern har tryckt på för att förbjuda plagget, medan vänstern har argumenterat för att ett förbud skulle inskränka elevernas medborgerliga rättigheter.

Religiösa symboler och huvudbonader, som det kristna korset, den judiska kippan och muslimska huvudsjalen, är förbjudna i franska skolor sedan 2004. Förbudet utvidgades under 2007 till att omfatta yrken inom offentlig sektor. Sedan våren 2011 är det också förbjudet att täcka ansiktet i det offentliga.

Följ ämnen i artikeln