Misstänkte mördarens nya förklaring: ”Blev chockad”

Frågades ut av åklagaren om mordet på sushirestaurangen

Publicerad 2023-10-05

Han har tigit i över åtta månader.

Men på rättegångens sjunde dag kom den misstänkte mördaren med en helt ny redogörelse om dödsskjutningen i Skogås.

– Det var personer som bad mig åka dit.

Mönstret i de många och långa polisförhören känns igen.

– Jag minns inte.

– Jag vet ingenting om det.

– Jag har inga kommentarer.

När 16-åringen som misstänks för mordet på sushirestaurangen i Skogås centrum skulle förhöras i tingsrättens säkerhetssal så verkade det först som att han tänkte hålla fast vid sin gamla strategi.

Han ville inte berätta om vilka han känner av de åtalade. Han kunde heller inte förklara meddelandena som utredarna hittat i hans mobil.

”Ombedd att ta en taxi”

Men sedan kom vändningen.

– Är det något du vill berätta om kvällen då mordet ägde rum? frågade åklagaren Ida Arnell.

I sitt svar levererade den utpekade skytten för första gången en egen förklaring till varför han befann sig vid brottsplatsen.

– Jag blev ombedd att ta en taxi till Skogås för att träffa en eller flera personer. När jag kom dit så gick vi runt lite. Sedan blev jag ombedd att stanna kvar lite längre från sushirestaurangen.

– Jag såg på avstånd vad som hände.

Åklagaren menar att 16-åringen gått in genom dörrarna och på nära håll skjutit en 15-årig pojke i huvudet. Men den misstänkte hävdar alltså att han bara betraktat det avrättningsliknande mordet utifrån.

– Jag blev chockad. Sedan sprang jag därifrån.

Det var i januari i år som en 15-årig pojke sköts till döds i Stockholmsförorten Skogås.

Rädslan: ”Anhöriga har blivit hotade”

Vem det var som bad honom att åka till Skogås ville inte 16-åringen berätta. Han kunde heller inte redogöra för vad han skulle göra där.

– Jag vill inte gå in på det med hänsyn till min och min familjs säkerhet.

Oron för de närstående återkom under flera förhör. En 17-åring som är åtalad för medhjälp till mord sa att han inte ville uppge vilka som är inblandade i brottet eftersom det ”hänt så mycket saker”.

– Jag är rädd. Mina anhöriga har blivit hotade.

Den mordåtalade 16-åringen.

Kom till rätten – mördades dagen efter

Tidigt på torsdagsmorgonen skedde en detonation vid en villa utanför Kungsängen, nordväst om Stockholm. En man som misstänks vara inblandad i mordet på sushirestaurangen har kopplingar till adressen.

På onsdagskvällen den 27 september sköts en 18-årig rappare till ihjäl vid Mälarhöjdens IP i Fruängen. Han hördes som vittne i Skogåsutredningen. Dagen före dödsskjutningen dök han upp i rättsalen och gjorde tecken åt de tilltalade.

– Det är uppenbart att det är ett spår som är intressant att utreda vidare, har åklagaren Kajsa Lindberg tidigare sagt till Aftonbladet.

Rättegången fortsätter på måndag.