Centerpartiet efter nazistavslöjande: ”Måste avpolletteras omgående”

Publicerad 2022-10-28

Centerpartiet i Nynäshamn slöt nyligen ett samarbetsavtal med Sverigedemokraterna – vars ledamot Rebecca Ädel avslöjats som nazist.

Nu kräver C att SD vidtar omedelbara åtgärder.

– Min förhoppning är att Sverigedemokraterna avpolletterar henne omgående, annars kommer vi utlysa ett akut medlemsmöte, säger kommunalråd Maria Gard Günster.

Ett medlemsärende kring Ädel ska ha inletts av SD.

Trots Jimmie Åkessons löfte om att inga nazister fanns kvar på partiets valsedlar har det hänt igen.

I Nynäshamn har Rebecca Ädel, nyligen invald i kommunstyrelsen, av Expressen avslöjats med att välkomna en ny Hitler och vilja ”skjuta skallen av” en känd kvinnlig författare.

Som internt uppskattad skribent på nazistiska Nordfront har högstadieläraren, enligt Expressen och Expo, beskrivit sig som nationalsocialist och varnat för ”rasblandningens ofrånkomliga defekter”.

”Fick en chock”

Avslöjandet har rört upp känslor i kommunpolitiken i Nynäshamn.

– Jag fick en chock när jag läste det som Expressen skrivit om Rebecca Ädel. Har man samröre med Nordfront är det sånt som Centerpartiet tar direkt avstånd från, det är inget vi kan stå för i vår värdegrund, säger kommunalrådet Maria Gard Günster.

Rebecca Ädel.

Nyligen slöts ett samarbetsavtal mellan Allianspartierna Moderaterna, Kristdemoraterna, Liberalerna och Centerpartiet med Sverigedemokraterna i kommunen.

– I det avtalet ingår att de ska rösta på våra förslag i utbyte mot att de fått en kommunalrådspost, det är det enda samarbetet, i övrigt är de ett oppositionsparti, säger Maria Gard Günster.

Pågår redan diskussioner

Men nazistavslöjandet kan få konsekvenser. Centerpartiet kommer kalla till akut medlemsmöte om inte Rebecca Ädel omedelbart utesluts.

– Det pågår redan nu diskussioner inom Alliansen om hur vi ska göra. Jag kommer att utlysa ett akut medlemsmöte så vi får sätta oss och diskutera, där vi kan ta ett gemensamt beslut inom Centerpartiet om det visar sig att SD kommer att behålla henne.

Rebecca Ädel har i Expressen nekat till att hon legat bakom uttalandena.

Centerpartiets på riksnivå uppmanar partiet i Nynäshamn att se över samarbetet.

”Det är djupt oroande att en person som varit engagerad i nazistiska organisationer och spridit högerextrem propaganda tar plats i kommunstyrelsen. Sverigedemokraterna är det parti som står längst ifrån Centerpartiet i fråga om grundläggande liberala värderingar och en politik för alla människors lika värde. Centerpartiets partistyrelse har helt tagit avstånd från organiserad samverkan med SD. Vi uppmanar bestämt alla kommunkretsar och distrikt att arbeta för helt andra lösningar”, skriver partiet i en kommentar.

Sverigedemokraterna har på riksplanet fattat beslut om att utreda Rebecca Ädel.

” Uppgifterna som framkommit är synnerligen allvarliga och har ingen som helst plats i partiet. Vi har därför påbörjat en process hos partiets medlemsutskott där ärendet kommer att utredas i enlighet med våra interna rutiner”, har partiets pressavdelning skrivit i ett uttalande.

Fotnot: Aftonbladet har utan framgång sökt Sverigedemokraterna i Nynäshamn.

Här kan du läsa Expos och Expressens granskning av SD-kandidaterna som dolt sin bakgrund inom nazismen.