Ännu en talibanattack – trots fredssamtal

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En bilbomb i centrala Kabul dödade minst 10 civila i torsdags.
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
En bilbomb i centrala Kabul dödade minst 10 civila i torsdags.

Talibaner attackerade under fredagen flera militära och civila mål i den regeringskontrollerade staden Farah i västra Afghanistan.

En militär anläggning har bombats, och såväl ett fängelse som en skola har helt eller delvis invaderats, enligt afghanska myndigheter. I torsdags hittades också en människorättsobservatör, som kidnappats i provinsen Ghor, mördad.

Attackerna följer en lång rad dödliga dåd de senaste veckorna – bland annat en bilbomb som dödade åtminstone 10 civila i centrala Kabul i torsdags.

Afghanistan har präglats av nästan dagliga attacker från talibanerna, trots de fredssamtal som pågår i Qatar mellan den ultrakonservativa islamistiska rörelsen och USA. Parterna uppges ha kommit överens om "principerna" i fredsavtalet, som ska ge USA garantier för att Afghanistan inte blir en grogrund för terrorism i utbyte mot tillbakadragande av amerikanska trupper.

Talibanerna har i dag total eller viss kontroll över nära femtio procent av Afghanistan, och anses vara starkare än någonsin sedan USA invaderade landet 2001.

Publicerad:

LÄS VIDARE