Självmordsdåd i Afghanistans huvudstad

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Säkerhetsstyrkor på platsen där en bomb exploderade i Afghanistans huvudstad Kabul på torsdagen.

Minst tio människor har dödats och 42 skadats i ett självmordsdåd i Kabul i Afghanistan. Den kraftiga explosionen skakade ett område nära ambassader och myndighetsbyggnader i de centrala delarna av huvudstaden.

– Minst tio civila har dödats och 42 skadade har tagits till sjukhus, säger Nasrad Rahimi, talesman för det afghanska inrikesdepartementet.

Även två utländska soldater har dödats i Kabul, men det är oklart om de dödades i bombdådet. En av dem kom från Rumänien och en från USA, enligt Nato.

Talibanerna har sagt sig ligga bakom dådet. Enligt extremiströrelsens talesperson var det riktat mot en konvoj med utländska säkerhetsstyrkor, skriver Reuters.

Bilder på sociala medier visar sönderslitna butiker och demolerade bilar vid attentatsplatsen, som ligger nära Natos högkvarter och USA:s ambassad i landet.

I måndags dödades 16 personer i en attack mot ett bostadsområde i östra Kabul, även det ett dåd som talibanerna tog på sig.

Talibanerna och USA har just avslutat ännu en samtalsrunda och uppges vara nära att sluta ett fredsavtal. Det fokuserar på amerikanskt trupptillbakadragande i utbyte mot bland annat talibangarantier om att Afghanistan inte blir en fristad för jihadiströrelser. Landets centralregering har dock inte deltagit i samtalen. Relationen mellan Kabul och talibanerna är mycket spänd.

Publicerad:

LÄS VIDARE