Ingen julsill i handbagaget

Uppdaterad 2018-12-13 | Publicerad 2006-12-18

Bannlyst ombord på flygplan.

Tänkte du ta flyget i jul och packa med dig lite godsaker?

Då är det bäst att kolla Luftfartsverkets lista.

Långt ifrån alla julrätter är tillåtna som handbagage.

Är det okej att ta med inlagd sill i handbagaget på flyget? Får man packa ned skinkan och pepparkaksdegen där? Det är några av alla frågor som stressade julresenärer kan tänkas ställa inför julresan med flyget.

Inför julen har Luftfartsstyrelsen tagit fram en lista över exempel på julmat som är vätska och som inte är vätska.

– Någonstans måste man sätta den här gränsen eftersom det bygger på överenskommelser inom EU, säger Anders Lundblad vid Luftfartsstyrelsen till Sveriges Radio Blekinge.

Julskinka okej

Av listan framgår att exempelvis julskinka, pepperkaksdeg, ostkaka, rödkål, ris a la malta, rom och kakor inte räknas som vätska och kan packas i handbagaget. Sylt och inlagd sill eller strömming räknas däremot som vätska och får inte läggas i handbagaget.

– Det här har vi gjort för att göra det lättare för resenärerna att veta vilken typ av julmat man kan ha med sig i handbagaget.

Det är begränsningarna av vätska i handbagaget på flyg som ställer till det i jultiderna. De nya reglerna infördes den 6 november inom hela EU.

Nu får man maximalt ta med sig en deciliter vätska i handbagaget, så det gäller att tänka efter redan vid packningen hemma, för att det ska gå så smidigt som möjligt på flygplatsen.

Inför julresan:

Luftfartsverkets exempel på vad som anses vara vätska – och vad som inte anses vara det.

Susanna Vidlund

ANNONS

Följ ämnen i artikeln