Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) möts i SVT:s ”Agenda”

Uppdaterad 2018-04-30 | Publicerad 2018-04-29

På söndagskvällen möttes moderatledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson för första gången, i SVT:s ”Agenda”.

Moderatledaren stängde dörren för samtal med SD – vilket fick Jimmie Åkesson att dra paralleller till konflikten på Koreahalvön:

– Till och med Nord- och Sydkorea kan sitta och prata med varandra och förhandla, kära nån.

Debatten kretsade kring migrationspolitik och Ulf Kristersson inledde med en känga till sin föregångare på M-ledarposten Fredrik Reinfeldt.

– Vi har under lång tid haft stora problem att ens diskutera de här frågorna. Jag förstår att en och annan röstade på SD 2014 eftersom det var det enda partiet som ville diskutera de här sakerna. Där har vi lärt oss en rejäl läxa, sa Ulf Kristersson.

Han fortsatte med att tydligt stänga dörren för samarbete med SD.

– Jag vill inte förhandla med Sverigedemokraterna för att jag i grund och botten tror att jag inte delar rätt många av de värderingar som Jimmie Åkesson står för, sa Ulf Kristersson.

Uttalandet fick Jimmie Åkesson att vädja till M-ledaren – och dra paralleller till den 68-åriga konflikten på Koreahalvön:

– Ärligt talat, nu ser vi hur det kablas ut över världen att till och med Nord- och Sydkorea kan sitta och prata med varandra och förhandla, kära nån, man borde kunna kliva ur den här sandlådan och sätta sig och prata. Du säger att du tror att vi inte delar särskilt många värderingar men det vet du inte för vi har aldrig pratat med varandra.